ZATVARANJE KONCERTNE SEZONE: Finalni koncert Beogradske filharmonije posvećen Sankt Peterburgu

D.B.M.

08. 06. 2023. u 17:52

FILHARMONIJSKA sezona "Na dobrom putu", posvećena muzičkim putovanjima po svetskim metropolama, stigla je do svoje konačne destinacije. Finalni koncert Beogradske filharmonije u Kolarcu 9. juna posvećen je Sankt Peterburgu, carskom gradu koji ima važno mesto u istoriji muzike.

ЗАТВАРАЊЕ КОНЦЕРТНЕ СЕЗОНЕ: Финални концерт Београдске филхармоније посвећен Санкт Петербургу

FOTO: Promo

Filharmonija ga oslikava najpre delom Rajnholda Glijera  "Himna velikom gradu", koje je i zvanična himna Sankt Peterburga od 1965. godine. Napisana je za potrebe najpoznatijeg voza Crvena strela, koji povezuje nekadašnju sa sadašnjom prestonicom, a njeni zvuci ođekuju železničkom stanicom Sankt Peterburga pred polazak voza. Najpoznatiji klavirski koncert čija je premijera bila u ovom gradu je ostvarenje Čajkovskog u be-molu. Tamo je i Sergej Rahmanjinov proveo svoje detinjstvo i započeo studije na konzervatorijumu, da bi nekoliko decenija kasnije u Americi uz osećanje nostalgije napisao "Simfonijske igre", delo koje zatvaraju sezonu Beogradske filharmonije.

Stari znanac i veliki filharmonijski prijatelj Džon Akselrod predvodi finalnu filharmonijsku destinaciju u sezoni 22/23, a kao solista će zablistati mladi pijanista Roman Borisov. Pobednik klavirske olimpijade Kisindžer, ubedljivo gradi karijeru ne samo svojom kreativnošću već i sugestivnim scenskim prisustvom. Istaknuti predstavnik mlade generacije pijanista, zameniće ranije najavljanog Aleksandra Gavriljuka koji nije u mogućnosti da nastupa zbog povrede ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024