FESTIVAL-U-OPOZICIJI U KC LAB U NOVOM SADU: Umetnost improvizacije

M. N. M.

07. 06. 2023. u 15:03

NA Festivalu-u-Opoziciji u organizaciji Centra za nove medije kuda.org, koji će biti održan u KC Labu u Novom Sadu od 8. do 11. juna, u četiri programske celine učestvovaće preko 40 učesnika, učesnica i organizacija iz devet evropskih zemalja.

ФЕСТИВАЛ-У-ОПОЗИЦИЈИ У КЦ ЛАБ У НОВОМ САДУ: Уметност импровизације

Maid Hadžihasanović

Događaj će početi u četvrtak 8. juna u 16 časova uvodnim govorom organizatorskog tima iz kuda.org, dok će se iste večeri u programskoj celini OUR "Accompanyings" održati četiri programa. Mariana Karava predstaviće se programom improvizacije pokreta "Moving Together" nakon čega sledi prezentacija radionice Jake Bergera (na slici) pod nazivom "Improvisation as a life skill". Na ovoj radionici Jaka će predstaviti osnove improvizacije s naglaskom na uzajamno slušanje, kao i slušanje zvukova iz spoljnog sveta koji nas okružuje. Za 19 časova zakazana je radionica i poetski performans "Cross=Poetry" koji će voditi Jelena Anđelovski, Stevan Bradić i Marko Jovetić. Kroz nekoliko jednostavnih vežbi, zajedno sa učesnicima, troje autora će probati da uspostave potpuno prisustvo u momentu, a koristeći Cross-poetry tehniku pisaće zajedničku pesmu.

Svake večeri Festivala-u-Opoziciji, u okviru programa OUR "Accompanyings" od 21 do 23 časa biće održavane otvorene impro sesije i performansi.

Svakog dana manifestacije, publika će u KC Labu moći da prati i programske celine "DžuBoks" (QR kod za preuzimanje i razmenu muzike sa servera i preko wi-fi mreže), "Čitalački pult" i "Zvučna instalacija".

Festival-u-Opoziciji , kao platforma za uspostavljanje odnosa između umetnosti, edukacije i politike improvizacije, orijentisan je ka stvaranju privremenih zona grupnosti, razmene i podrške improvizacionoj praksi koja radi/proizvodi u zvuku, sa zvukom i oko zvuka.

Motivacija za održavanje događaja proističe i iz savremenog društvenog i nesigurnog ekonomskog konteksta, koji se snažno reflektuje na kulturni sektor i konstantno skraćuje vreme za umetničko eksperimentisanje i preispitivanje kreativnih potencijala. Predstojeći događaj ima za cilj da uspostavi razvoj novih oblika i odnosa u okviru umetničke produkcije, uključujući i istraživanje novih oblika umetničkog obrazovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)