Velike izložbe povodom velikog jubileja Gradskog muzeja u Somboru

J. L.

17. 05. 2023. u 15:46

Povodom 140 godina postojanja, Gradski muzej Sombor pripremio veliku izložbu arheološkog odeljenja- „Krug života i smrti – prstenje iz srednjevekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor“. Autor postavke je arheolog Viktorija Uzelac, a izložba će biti otvorena u četvrtak u 18 časova.

Велике изложбе поводом великог јубилеја Градског музеја у Сомбору

foto: Gradski muzej Sombor

Nedelju dana kasnije, 25. maja biće otvorena izložba „Krug života i smrti – analize drugačijih perspektiva“, čiji autori su Anđelka Putica i Viktorija Uzelac, viši kustosi arheolozi.

-Izložba je rezultat interdisciplinarnog istraživanja i analiza predmeta sa nekropola a a njen cilj je da ukaže na nova saznanja i da predstavi jedan manji deo aktuelnih muzejskih akvizija koje potiču sa arheoloških istraživanja i iskopavanja u proteklih 20 godina na teritoriji koju pokriva Gradski muzej Sombor, a što obuhvata osim Sombora i opštine Apatin, Kula i Odžaci .- kažu organizatori.- Kolektivno pamćenje zajednice jasno se oslikava na određenim „mestima“ sa posebnim simboličkim značenjem, koja imaju ulogu oblikovanja identiteta te zajednice. Nekropole spadaju u takva mesta i grobovi su izraz simboličkog suočavanja pojedinaca i društva sa smrću i imaju šire značenje od samog obavljanja pogrebne prakse.

Pred publikom će se naći složena slika prošlosti. Sa otvaranjem ove izložbe biće promovisan i projekat „Godina arheologije 2025“ povodom nominacije Beograda za domaćina konferencije Evropske asocijacije arheologa 2025. godine.

Izložbe arheološkog odeljenja biće otvorene do 1. jula ove godine, a tokom maja i juna biće organizovano i više stručnih vođenja kroz postavku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili