FRANCUSKI ORDEN BORI BABIĆ: Brižit Žiro dobila Gonkura od srpskih studenata

V.C.S.

16. 05. 2023. u 17:02

BORA Babić, direktorka i glavna urednica Akademske knjige, odlikovana je danas Orednom umetnosti i književnosti u rangu oficira francuskog Ministarstva kulture. Orden joj je u ambasadi ove zemlje u Beogradu uručio ambasador Pjer Košar.

ФРАНЦУСКИ ОРДЕН БОРИ БАБИЋ: Брижит Жиро добила Гонкура од српских студената

Akademska knjiga

Kako se navodi u obrazloženju, Bora Babić odlikovana je za ogroman doprinos otkrivanju i objavljivanju prevoda francuskih autora iz oblasti književnosti i društvenih nauka, zahvaljujući kojima je francuska misao prisutna u Srbiji.

Tom prilikom proglašen je ovogodišnji dobitnik Gonkurove nagrade studenata Srbije. U pitanju je roman "Živeti brzo" francuske spisateljice Brižit Žiro, čiji prevod je najavila upravo Akademska knjiga.

Akademska knjiga

Bora Babić i ambasador Pjer Košar


Zahvaljujući se na na nagradi, Bora Babić naglasila je spone koje vežu francusku i srpsku kulturu u proteklim decenijama i koje danas doživljavaju procvat.
- Oduvek me je privlačila izvrnost francuske kulture, a kada sam osnovala Akademsku knjigu otvorila mi se mogućnost  da iz ogromnog sazvežđa francuske misli biram najbolja dela, književno-umetnička i teorijska, koja još nisu prevedena na srpski jezik. I to nije samo posao koji radim sa najvećom ljubavlju i posvećenošću, već je i posebna privilegija - rekla je Babićeva.
Proglašenju izbora srpskih studenata prisustvovala je i čuvena francuska spisateljica Kamij Lorans.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju