KRALJEVI SE VRAĆAJU U KAN: Večeras počinje najčuvenija filmska smotra uz prisustvo Skorsezea, Andersona, Vendersa...

Ana Popadić

16. 05. 2023. u 15:07

TRI godine nakon prvog potpunog otkazivanja u istoriji, 76. Kanski festival biće otvoren danas u svoj svojoj raskoši i sjaju i sa jednom od najboljih "prvih postava" u takmičarskom programu.

КРАЉЕВИ СЕ ВРАЋАЈУ У КАН: Вечерас почиње најчувенија филмска смотра уз присуство Скорсезеа, Андерсона, Вендерса...

Majkl Daglas dobija počasnu "Zlatnu palmu" / Foto AP

Ovogodišnju Kroazetu obeležiće povratak filmskih kraljeva, poput Martina Skorsezea, Vesa Andersona, Kena Louča, Vima Vendersa, Akija Kaurismakija...

Najveću filmsku smotru na svetu večeras otvara istorijska drama Mejven de Besko "Žan di Bari" (u revijalnom programu), sa Džonijem Depom u ulozi kralja Luja XV i Mejven u ulozi njegove ljubavnice koja je uzdrmala kraljevstvo. Nakon što je prošle godine lansirao "Top gan: Maverik", Kan će još jednom dočekati Holivud sa dva, verovatno, najiščekivanija filma u 2023. godini - "Indijana Džouns: Artefakt sudbine" i "Ubice cvetnog meseca" Martina Skorsezea. Oba će biti prikazana van konkurencije. Šuška se da će slavni Indijana iliti Harison Ford, poput Toma Kruza prošle godine, ove dobiti počasnu "Zlatnu palmu", organizatori kriju tajnu, a javnost je zasad obaveštena da će počasnu "Palmu" dobiti Majkl Daglas.

Za oficijelnu "Zlatnu palmu" (do 27. maja) boriće se 21 film, a imajući u vidu imena reditelja koja stoje iza njih žiri (kojim predsedava Ruben Ostlund) imaće težak zadatak da izabere jednog od "kraljeva" ili pak šansu da nekim novim imenima.

"Убице цветног месеца" Мартина Скорсезеа / Фото IMDb

Veteran Ken Louč (86) u Kanu obara sopstveni rekord. Film "Stari hrast" (The Old Oak) je njegov 15. naslov u trci za "Zlatnu palmu". Sa dve već osvojene kanske "zlatne medalje", Louč bi, u slučaju pobede, postao prvi reditelj u istoriji sa tri "Palme".

- To je film Vesa Andersona... i tačka - ovim rečima je direktor festivala Tjeri Fremo najavio Asteroid City, priču o ljubiteljima astronomije. U maniru ekscentričnog reditelja kroz film defiluju brojna slavna lica, poput Skarlet Johanson, Toma Henska, Edvarda Nortona, Tilde Svinton, Stiva Karela, Meta Dilona, Margo Robi, Džejsona Švarcmana... Ako svi glumci dođu u Kan na crvenom tepihu neće imati mesta ni za koga drugog.

U društvu Kena Louča i grupe ranijih dobitnika "Zlatne palme" za novo odličje takmičiće se i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan (About Dry Grasses), italijanski majstor Nani Moreti (A Brighter Tomorrow), veteran i stari poznanik Kana Vim Venders (Perfect Days) i japanski "teškaš" Hirokazu Koreeda (Monster). U takmičarskoj konkurenciji je i Aki Kaurismaki (Fallen Leaves), Marko Belokio (Kidnapped), Tod Hejns (May December), Karim Ajnuz (Firebrand)...

Uprkos vrhunskim imenima i velikom broju zvezda koji će ove godine, očekuje se, doći na Azurnu obalu, organizatori najčuvenije filmske smotre su u blagoj panici zbog najavljenih, ali i aktuelnih štrajkova. Naime, štrajk holivudskih scenarista koji je u punom zamahu mogao bi i te kako naštetiti reputaciji Kana. Jer, dve filmske gromade, Martin Skorseze i Ves Anderson, istovremeno su i članovi Udruženja američkih scenarista koje je zabranilo svojim pulenima da reklamiraju filmove dok traje štrajk. S druge strane, veliki reditelji (koji istovremeno i produciraju sopstvene filmove) imaju unapred dogovorene finansijske obaveze, pa je teško proceniti kom carstvu će se prikloniti.

Grad Kan zabranio je proteste duž Kroazete i okoline tokom trajanja festivala, ali to teško da će omesti moćni radnički sindikat Se-Že-Te koji priprema velike demonstracije 21. maja. Protesti će se, kako je najavljeno, održati duž Bulevara Karno, daleko od Kroazete i od sedišta festivala, ali štrajkovi u Francuskoj često imaju nepredviđeni tok. Ono što dodatno brine organizatore je štrajk ugostiteljskih radnika zakazan za 19. maj ispred hotela "Karlton", čuvenog stecišta kanskih gostiju. Filmska elita će tako, osim veličanstvenog pogleda, moći da "uživa" i u lupanju u šerpe i povicima protestanata ispod prozora.

REKORD SA SEDAM REDITELjKI

Posle višegodišnjih i ozbiljnih optužbi za favorizovanje muških autora, direktor Tjeri Fremo pohvalio se da se ove godine za "Zlatnu palmu" bori "čak sedam dama". Među njima je i česta kanska gošća i dobitnica nagrade žirija Aliće Rorvaher, ali i jedna debitantkinja, senegalska rediteljka Ramata Tulaj Saj, čiji je prvi film "Banel i Adam" ušao na velika vrata u filmski svet, kroz Glavni takmičarski program Kana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri