NAJNOVIJI ARHEOLOŠKI EKSPONATI IZ MANASTIRA MANASIJA: Na izložbi u Jagodini do kraja maja (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 05. 2023. u 10:26

MEĐU stotinak eksponata najveći deo otkriven je u najnovijim istraživačkim kampanjama 2017. i 2018. godine unutar zidina manastira Manasije.

НАЈНОВИЈИ АРХЕОЛОШКИ ЕКСПОНАТИ ИЗ МАНАСТИРА МАНАСИЈА: На изложби у Јагодини до краја маја (ФОТО)

Foto:muzej ugljarstva Senjski Rudnik

Izložba „Manastir Manasija-šest decenija istraživanja i zaštite" povodom manifestacije „Muzeji za 10“, otvorena u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, predstavljena je na 14 informativnih izložbenih panoa, nastalih korišćenjem dokumentacije Republičkog zavoda, na kojima je prikazan istorijat manastira, crkve, utvrđenja, manastirske trpezarije i svi aspekti istraživačko – konzervatorskih radova sprovedenih u manastirskom kompleksu od polovine prošlog veka do današnjeih dana.

Priredili su je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu i Zavičajni muzej u Jagodini.

- Ukrasne igle iz perioda od 15. i 16. veka, nakit iz perioda od 15. i 17. veka, opeka sa ktitorskim natpisom pronađena u manastirskoj kuhinji „U dane blagovernoga despota Stefana“, kandilo iz 15. veka, staklene posude iz perioda od 15. do 18. veka, keramičko posuđe samo su deo izloženih predmeta – navodi za „Večernje novosti“ rukovodilac Muzeja ugljarstva Nenad Anžel.

Smiljana Dodić, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Jagodina, koautor izložbe, kaže da je od stotinak predmeta najveći deo otkriven u najnovijim istraživačkim kampanjama 2017. i 2018. godine unutar zidina manastira Manasije. Oni predstavljaju samo delić bogatog arheološkog inventara od više hiljada pokretnih nalaza, a brojnošću i raznovrsnošću prednjači keramičko posuđe za pripremanje i serviranje hrane, razne vrste gvozdenog alata, razni predmeti lične pobožnosti, ali i ukrasni, kao i predmeti izrađeni od stakla, poput prozorskih okana sa crkve SveteTrojice. Izložba je dopunjena i kopijama fresaka iz zbirke jagodinskog Zavičajnog muzeja i crkve SveteTrojice manastira Manasija.

- Nesumnjivo je da je od najvećeg značaja za istraživanja otkriće grobnog mesta despota Stefana Lazarevića sa njegovim zemnim ostacima 2006. godine, kada je, praktično, razrešena viševekovna dilema o mestu njegovog sahranjivanja i prvi put u arheološkoj praksi primenjena dnk analiza, kojom je potvrđeno da je u pitanju potomak kneza Lazara. Despot Stefan Lazarević sahranjen je u crkvi na mestu gde se u pravoslavnom svetu sahranjuju ktitori - uz južni zid zapadnog traveja naosa crkve. Njegov biograf Konstantin Filozof pisao je da je manastir Manasiju, odnosno crkvu Svete Trojice, zidao kao svoju grobnu crkvu – kaže Smiljana Dodić za naš list.

Izložba će biti otvorena do kraja maja.

AUTORI

Izložba o višedecenijskim istraživanjima manastira Manasija, zapravo, predstavlja donekle izmenjenu varijantu izložbe, koja je u Jagodini bila premijerno prikazana u Jagodini 2014. godine. Autori su bili predstavnici Republičkog zavoda: pokojni Marin Brmbolić, rukovodilac arheoloških istraživanja, arhitekta Dragoljub Todorović i Katarina Mitić, i Smiljana Dodić, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Jagodina.

- Za gostovanje ove izložbe postojali su veliki planovi, ali kako je rukovodilac iskopavanja Brmbolić iznenada preminuo te godine, izložba je svoj put do domaće i međunarodne javnosti našla gostovanjima na viteškim festivalima „Džast aut“, u Republici Srpskoj, Zaječaru i u Kruševcu, rodnom gradu despota Stefana Lazarevića. Kako je moto ovogodišnje manifestacije „Muzeji, održivost i blagostanje“, to ukazuje na važnu ulogu, koju muzeji imaju u očuvanju i pormociji kulturnog nasleđa, ali i o vezi Republičkog zavoda, muzeja i prezentovanja rezultata istraživanja – poručila je Smiljana Dodić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)