ČETIRI DECENIJE SA ČEMBALOM: Koncert Smiljke Isaković u UK "Guarnerius"

Marina Mirković

10. 05. 2023. u 15:31

KRALjICA čembala i "prva dama" tog čudesnog, baroknog instrumenta, Smiljka Isaković, u četvrtak će u UK "Guarnerius" održati koncert kojim obeležava 40 godina karijere. Ona će, od 20 časova, izvesti program brižljivo osmišljen kao svojevrsno muzičko proputovanje kroz četiri protekle decenije, kroz dosadašnju karijeru Smiljkinu, od prvog nastupa do danas, ali i kroz zemlje u koje ju je čembalo odvelo, na duge ili kraće staze.

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ СА ЧЕМБАЛОМ: Концерт Смиљке Исаковић у УК Гуарнериус

promo

- Deo programa čine kompozicije koje sam svirala na prvom svom resitalu, te 1983. u Zadru na Donatu, u okviru letnjeg festivala barokne muzike - navodi čembalistkinja. - Izvešću i odabrana dela koja su me "pratila" tokom 40 godina koncertne karijere te postala svojevrsni moj zaštitni znak. Koncert će se završiti muzikom 20. veka i kompozicijama Teodorakisa kog mnogo volim, u aranžmanima u kojima čembalo zamenjuje zvuk verovatno buzukija. Program koncerta vezala sam i uz zemlje u kojima sam živela, dakle, pored pomenute Grčke, tu su i Španija i Portugal.

Smiljka je u ranoj mladosti svirala jedan od "običnih" instrumenata - od čembala neuporedivo prisutniji i lakše dostupan klavir, i bila dobar pijanista. Pamti prvi svoj, sudbonosni susret sa instrumentom koji će je zauvek očarati, i čija će "kraljica" postati.

- Dopadao mi se zvuk čembala, vezivala sam ga za istoriju i to za istorijski period koji sam oduvek volela, 16. i 17. vek, Henrija Osmog, Elizabetu. Probala sam ga u sali Studentskog kulturnog centra u kom su, sedamdesetih godina kada je kompletno renovirana ta sala, kupili i klavir i čembalo - priseća se umetnica početne tačke puta na koji se otisnula, da bi danas proslavljala 40 godina sa čembalom uz dela Berda, Persela, Kuprena, Seiksasa, Karvalja, Skarlatija, Garsije Lorke, Temelisa, Teodorakisa i Ksarhakosa.

Magistar klavira na FMU u Beogradu i Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, Smiljka Isaković magistrirala je i čembalo na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu, a stekla i "nemuzički" doktorat. Nastupala je širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, a kritika i publika slavile su njenu virtuoznost. Nekad diljem Jugoslavije, danas širom Srbije, nastupa noseći svoje čembalo - reč je, srećom, o instrumentu ipak laganije konstrukcije no što je klavirska.

Piše i niže priznanja

SMILjKA piše muzičke kritike i eseje, objavila je četiri knjige, uvrštena je u Who`s Who in Music (međunarodnu enciklopediju poznatih muzičara koja preko 50 godina izlazi u Kembridžu), Američki biografski institut (ABI) uvrstio ju je među 5.000 ličnosti sveta kao Prvu damu čembala, a njeno ime nalazi se i u međunarodnoj Enciklopediji čembalista i orguljaša (St. Petersburg). Nosilac je prestižne međunarodne Masarikove nagrade za umetnost, priznanja Međunarodni muzičar 2003. u Kembridžu, Zlatne značke KPZ Srbije, nagrade Grada Beograda za koncert "Osu se nebo zvezdama" posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu, Nagrade za životno delo UMUS, ali i godišnje - za koncert posvećen Ćirilu i Metodiju, Vukove nagrade...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)