RUŠI SE KROV NA KUĆI PISACA: Reprezentativno zdanje u Francuskoj 7 decenijama propada, a rešenje ni na vidiku (1)

M. Kralj/D. Bogutović

05. 05. 2023. u 05:00

ZGRADA u Francuskoj 7, jedna od najprepoznatljivijih adresa u Beogradu, dom pisaca i prevodilaca više od sedam decenija - propada! Rešenje za ovaj oronuli spomenik kulture još se ne nazire, jer ne može da se odredi u čijoj je nadležnosti finansiranje obnove: grada ili republike.

РУШИ СЕ КРОВ НА КУЋИ ПИСАЦА: Репрезентативно здање у Француској 7 деценијама пропада, а решење ни на видику (1)

Foto arhiva

.- Tokom 2021. grad Beograd je opredelio sredstva u visini od 1.794.000 dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture za potrebe izrade dokumentacije za projekat sanacije, rekonstrukcije i rastauracije spomenika kulture Kuće Milana Piroćanca - Klub književnika u ulici Francuskoj 7 - saopšteno je "Večernjim novostima" iz ove institucije zaštite. - Iste godine Zavod je uradio projekat sanacije fasade i krova objekta sa projektom dekorativnog osvetljenja. Posle toga, u više navrata stručna služba Zavoda je izlazila na teren i tokom obilazaka objekta konstatovano je da se stanje pogoršalo usled protoka vremena od izrade projekta, te je neophodno da se što pre otpočne sa obnovom ove kuće.

Da bi se projekat realizovao, u Zavodu ističu kako je neophodno da se korisnici objekta - Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, Udruženje književnih prevodilaca Srbije i restoran "Klub književnika" - obrate nadležnim službama, ukoliko sami ne raspolažu finansijskim sredstvima.

Foto arhiva

Prokišnjave zdanja u Francuskoj 7


A od nadležnih su reprezentativna udruženja nekoliko puta uzalud tražila pomoć, jer stanje zahteva što hitniju rekonstrukciju.
- Pojedine krovne grede su potpuno istrunule i ne podupiru više krov. Zbog toga krovnoj konstrukciji preti urušavanje. Voda ulazi kako preko dotrajalog krova, tako i preko pukotina u zidovima i razgrađuje građevinski materijal od kog je zgrada sazidana. Zidovi se natapaju vlagom i ugrožavaju strujne instalacije, što može uzrokovati požar i nepopravljivu štetu na zgradi. Fasada je na pojedinim mestima propala i ispucala, njeni delovi, od kojih su neki vrlo krupni, kada padnu, a samo je pitanje vremena kada će se to desiti, mogu uzrokovati smrtni ishod prolaznika, jer ni zaštitna mreža nije postavljena, kako smo predlagali - ističe za naš list Duško Paunković, predsednik Udruženja književnih prevodilaca.

Paunković: Opasno po život

POJEDINE prostorije i delovi prostorija reprezentativnih udruženja, tvrdi Duško Paunković, nisu upotrebljive, zbog vode koja se tokom padavina sliva s plafona. Čak je i boravak na nekim mestima opasan po život: nalaze se ispod delova krova koji nisu poduprti gredama.

Prema rečima sagovornika, udruženja su se u više navrata obraćala Zavodu za zaštitu spomenika, Opštini Stari grad, Ministarstvu kulture, Gradskom sekretarijatu za kulturu, Direkciji za građevinsko zemljište, prethodnom gradonačelniku - ali uzalud.

- Problem održavanja, odnosno - neodržavanja, zgrade u Francuskoj 7 je višedecenijski i stanje je svakim danom sve gore, sve opasnije, dodao bih, po zgradu, ne samo po one koji u njoj rade, nego i po prolaznike i publiku koja u čuvenu Francusku 7 dolazi na neki od mnogobrojnih programa, tribina, književnih večeri, debata u njoj, kojih je samo u prošloj godini bilo više od 300 - kaže za "Večernje novosti" Miloš Janković, predsednik UKS. - Nije tu reč samo o oronuloj fasadi, balkonima koji su skloni padu, nego i o strujnim instalacijama, dotrajalim i starim više od 50 godina. To stalno prebacivanje nadležnosti i odgovornosti između grada i republike, taj odnos u kome se ne zna, a ja mislim da ne želi da se zna, ko je stvarni titular zgrade, poprima obrise jednog nemarnog, nezainteresovanog i nemotivisanog odnosa prema ovom problemu.
Janković ukazuje i na hroničnu besparicu, ali i nemogućnost da ijedno udruženje koje u zgradi radi, svojim sredstvima bar donekle ublaži posledice, i dodaje:
- To nije samo zapostavljanje spomenika kulture kakva je zgrada u Francuskoj 7, nego i odnos prema kulturnom nasleđu u većem broju slučajeva. Uvek je opravdanje - nedovoljan budžet, a zapravo je reč o odnosu prema kulturi i kulturnoj politici u celini.
(Sutra: Čudne igre oko nadležnosti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)