OTVARA SE "GENZBAR" ZA GENZBURA: Slavni francuski umetnik dobija muzej u Parizu (FOTO)

UGAŠENI opušci u pepeljari, napola popijena čaša viskija.

ОТВАРА СЕ ГЕНЗБАР ЗА ГЕНЗБУРА: Славни француски уметник добија музеј у Паризу (ФОТО)

Goran Čvorović

Politički nekorektno za današnje doba, ali sasvim uobičajeno za ona vremena u kojima je živeo čuveni franuski kompozitor i interpretator Serž Genzbur, koji je svojevremeno u znak protesta umeo pred televizijskim kamerama i da pripali cigaretu novčanicom od ondašnjih petsto franaka, i kome se, sada, u Parizu, otvara muzej sa svim onim što je činilo njegovu svakodnevicu.

Genzburova Kuća podrazumeva čak tri odvjena prostora. Posetioci će najpre moći da obiđu njegov stan u ulici Vernej na broju 5 A, u pariskom 7. arondismanu, čija je ograda danas prekrivena grafitima, među kojima dominira crtež s likovima Serža Genzbura i Džejn Birkin.

Unutra je sve ostalo onako kako je ostavio slavni umetnik, koji je preminuo 1991. godine. Tu su identičan nameštaj, muzički instrumenti, biblioteka, predmeti koje je koristio.

Prekoputa, u istoj ulici, na broju 14, biće otvoren muzej u kome su predstavljeni život i rad ovog francuskog kompozitora, sa do sada neviđenim kolekcijama arhivskog materijala, predmeta i fotografija, a tu će se nalaziti i butik sa suvenirima.

Na istoj adresi, biće otvoren i pijano-bar originalnog imena "Genzbar", u kome će posetioci moći da osete atmosferu blisku čuvenom stvaraocu, preko dana u formi kafića, a uveče u scenografiji bara.  

 

Goran Čvorović

 

Ceo kompleks će biti otvoren 20. septembra, a tu vest je ovih dana prva saopštila Genzburova kćerka Šarlot koja jedva čeka da ovaj prostor, koji obožava, otrkije široj publici.

Već je u funkciji i sajt na kome mogu da se rezervišu ulaznice.

Goran Čvorović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)