ČUVARI BAŠTINE: Užice u okviru programa "Prestonica kulture Srbije 2024. godine" započinje realizaciju brojnih projekata

N. JANKOVIĆ

06. 04. 2023. u 07:40

NAKON što su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisale Ugovor o sufinansiranju programa "Prestonica kulture Srbije 2024. godine", najveći grad zapadne Srbije započinje realizaciju brojnih planiranih projekata.

ЧУВАРИ БАШТИНЕ: Ужице у оквиру програма Престоница културе Србије 2024. године започиње реализацију бројних пројеката

Foto: N.Janković

Potpisani ugovor odnosi se na republičko finansiranje programa u ovoj godini, a za istu namenu iz lokalne kase biće izdvojeno dodatnih 60 miliona dinara. Prema potpisanom ugovoru u ovoj godini planirana je rekonstrukcija Velike sale u Gradskom kulturnom centru Užica, koji će dobiti i lift za osobe sa invaliditetom.

Uslediće izgradnja Dinarsko - ribarskog naselja Mokra Gora i izgradnja "Erin de luks muzeja". U narednoj godini u Užicu će biti izgrađen Dečiji kulturni centar, kao i Muzej keramike posvećen očuvanju čuvene grnčarske baštine koja je upisana na reprezentativnu listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO.

Foto: N.Janković

Negovanje grnčarstva u Zlakusi

U planu je i dugo očekivana rekonstrukcija kuće akademskog slikara Mihaila Milovanovića u selu Ribaševina nadomak Užica, uslediće otvaranje Legata akademika Ljubomira Simovića u Narodnoj biblioteci. Finansiraće se i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zaštićenog Trga partizana, cilj je uklanjanje barijera radi fizičke dostupnost ustanovama kulture osobama sa invaliditetom.

ODGOVORNOST

TITULA prestonice kulture izuzetno dobro zvuči, ali podrazumeva i našu veliku odgovornost da realizujemo brojne aktivnosti koje smo planirali. Uz podršku Mini - starstva kulture sada imamo priliku da zaokružimo jedan deo istorije kulture u našem gradu. Cilj nam je da unapre - dimo postojeće i uvedemo nove programske sadržaje u svim ustanovama kulture - istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević. 

Duž klisure Đetinje biće postavljene solarne digitalne table i infopultovi, do replike neolitskog naselja, na trasi od oko šest kilometara. Infrastrukturne projekte pratiće veliki broj novih kulturnih i zabavnih sadržaja u svim ustanovama kulture.

- Užice je ovu podršku zaslužilo, kao grad u kome je prva evropska hidrocentrala nastala po principima Nikole Tesle i možda i jedini grad koji ima i jednog "oskarovca", Stojana Stiva Tešića. Raduje što će biti infrastrukturnih projekata namenjenih kulturi, ali najviše to što će deca i tinejdžeri dobiti svoje mesto za kulturu, a svi građani novi muzej posvećen keramici - naglasila je Gojkovićeva.

Ona je Užičankama i Užičanima čestitala na prestižnoj tituli, uz komentar da će to biti veliki podsticaj ne samo ljudima koji se bave kulturom, već i za čitavu ekonomiju, naročito za turizam. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024