OČEV KOMAD SPREMAO TRI DECENIJE: Premijera "Nije čovek ko ne umre" u režiji Gorčina Stojanovića 8. marta u Zvezdara teatru

V.STRUGAR

06. 03. 2023. u 18:30

REDITELjU Gorčinu Stojanoviću trebalo je više od tri decenije da se odvaži da na scenu postavi komad koji za njega ima posebno emotivno značenje: dramu "Nije čovek ko ne umre" napisao je njegov otac Velimir Stojanović davne 1974., a četiri godine kasnije imao je praizvedbu u sarajevskom Kamernom teatru. Ovog puta, biće premijerno izveden 8. marta na sceni "Danilo Bata Stojković" Zvezdara teatra.

ОЧЕВ КОМАД СПРЕМАО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Премијера Није човек ко не умре у режији Горчина Стојановића 8. марта у Звездара театру

foto:N.SKENDERIJA

Delo poznatog sarajevskog dramskog pisca, kritičara i filmskog režisera Velimira Stojanovića prvi put je izvedeno u režiji Ljubiše Georgijevskog, a glavne uloge igrali su Zijah Sokolović i Zoran Bećić. Predstava je ubrzo stekla kultni status u glavnom gradu BiH, igrana je i u Ljubljani, Skoplju, Rijeci, Nišu, Mostaru, Banjaluci... Sada će se prvi put naći pred beogradskom publikom u izvođenju glumačke ekipe (Vojin Ćetković, Bojan Žirović, Pavle Pekić, Aleksandar Đurica i Anđelika Simić), koju je reditelj, takođe, sa posebnom pažnjom birao:

- Pisac je tekst počeo da piše na lažnu vest da je pronađen lek protiv dijabetesa. U tom trenutku, i sam je već četiri godine bio dijabetičar, pa je na izvestan način svoja bolnička iskustava prebacio u komad - za osamnaest godina bio je u njih šesnaest... U bolnici se sreću ljudi koji se, inače, ne bi sreli ili bi se mimoišli, dok su ovde prinuđeni da budu zajedno. U tome nalaze i jednu zaumnu lepotu, unutar užasa koji se zove bolnica i gde se smrti dešavaju - kaže Gorčin Stojanović. - Ali, kao što kaže pisac "i očajanje je vid bezizlaza koji sadrži nebrojene šanse"...

Vojin Ćetković se nije dvoumio da prihvati poziv reditelja, čim je čuo da je reč o komadu njegovog oca. Raduje se i što će se prvi put na pozornici susresti sa Aleksandrom Đuricom i Bojanom Žirovićem:

- Što sam stariji shvatam da me u pozorištu sve više zanima susret sa sa ličnim snovima, demonima i sećanjima, ali i ekipa i mesto na kome radim - rekao je Ćetković.

I dok Ćetković i Žirović igraju bolesnike, u ulozi dežurnog lekara gledaćemo Pavla Pekića.

- Važno je da iz ovog ličnog, o čemu smo govorili, nastaje nešto opšte. Mislim da će publika pored komičnih elemenata i jakih emocija, imati i katarzične trenutke. Mogu da kažem da je i za nas u nekom kontekstu ovo bilo terapeutsko iskustvo - izjavio je Pekić.

Aleksandar Đurica ističe da komad govori o onome sa čim se svaki čovek, pre ili kasnije, susreće:

- Možda je ovo jedan od pokazatelja kako se s tim nositi, kako biti uspravan i vedar iako okolnosti nisu baš najidealnije. Bez obzira na krajnji rezultat, to je jedan,zaista, terapeutski rad - kaže Đurica.

EKIPA

tU PREDSTAVI jedini ženski lik (medicinske sestre) igra Anđelika Simić. Reditelj Gorčin Stojanović osmislio je i scenografiju, kostimograf je Lana Cvijanović, a stručni saradnik doktor Saša Kiković. Reprize su zakazne za 14, 15, 18. i 27. mart.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a