NASTASJA KINSKI STIŽE NA FEST: Jugoslav Pantelić najavljuje program i goste 51. izdanja festivala

Ana Popadić

13. 02. 2023. u 21:05

TOKOM deset dana 51. Festa, od 24. februara do 5. marta, pred publikom će se naći 113 filmova iz 39 zemalja, u okviru devet programskih celina. Među njima su dobitnici nagrada u Kanu, Veneciji, kandidati za Oskar, od filmova o kojima priča planeta do onih koji tek treba da budu otkriveni.

НАСТАСЈА КИНСКИ СТИЖЕ НА ФЕСТ: Југослав Пантелић најављује програм и госте 51. издања фестивала

Nastasja Kinski/FOTO: EPA

- Oni koji me pitaju zašto toliko filmova na Festu verovatno misle da treba da pogledaju sve, ali to jednostavno nije moguće. Nisu svi filmovi za svakoga. Fest je praznik filma koji može da zadovolji svačiji ukus, jedino je važno da film bude kvalitetan i dobar - kaže, za "Novosti", umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.

Kako i dolikuje jednom od najstarijih festivala u zemlji, koji je prevalio pola veka, osim vrhunskih filmskih poslastica, Fest u Beograd dovodi i slavne gosti, a na 51. izdanje stiže čuvena nemačka i svetska glumica Nastasja Kinski. Ćerka Klausa Kinskog u svet glume ušla je još kao tinejdžerka i osvojila ga naprečac. Već prva glavna uloga u filmu Romana Polanskog "Tesa" donela joj je slavu i nagrade ("Zlatni globus"), a potom se ustoličila sa filmovima "Ljudi mačke" Pola Šredera", "Pariz Teksas" Vima Vendersa... Organizatori Festa će u Kinoteci prirediti i specijalnu projekciju velikog hita Nastasje Kinski "Tesa".

Pantelić otkriva još slavnih imena koji će se pokloniti publici.

- U Beograd dolazi muza Rajnera Vernera Fazbindera Barbara Sukova koja će festovskoj publici predstaviti svoj novi film "Dalilend" Meri Heron, u kome je ostvarila sjajnu ulogu Gale, supruge Salvadora Dalija. U goste nam stiže i čuveni glumac Udo Kir kao Adolf Hitler u filmu "Moj komšija Adolf" Leona Prudovskog. Ova dva umetnika će biti zastupljena i u našoj selekciji Fest klasik, tako da će publika u Kinoteci moći da vidi, uz Barbarino prisustvo, Fazbinderovu "Lolu". U čast Uda Kira, a po njegovoj želji, prikazaćemo "Znak đavola", u kome je ostvario prvu glavnu ulogu, a partnerka mu je bila naša Olivera Katarina - kaže Pantelić i dodaje da će uz već najavljene laureate Lordana Zafranovića i Den Tane, dobitnici Beogradskog pobednika biti Barbara Sukova i Udo Kir.

Fest otvara svetska premijera novog dela Fransoe Ozona "Zločin je moj", koji pripada liniji girl power filmova, a Pantelić napominje da se ta "moć žena" ogleda i kroz izbor poznate producentkinje Jelene Mitrović kao predsednice žirija, kao i to da trećinu programa čine ostvarenja koje su režirale žene. A na zatvaranju publika će videti poslednji film nedavno preminulog velikana Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje", čime je sebi za života ispunio veliku želju - da adaptira i režira film po čuvenom romanu svog prijatelja Branimira Šćepanovića.

- Film je po kvalitetu apsolutno jednak izvornom romanu. Delo Branimira Šćepanovića nije moglo da dobije bolju ekranizaciju. "Usta puna zemlje" kvalitetom zaslužuju da zatvore ovu manifestaciju, i to tvrdim odgovorno kao selektor svih programa na festivalu koji je pogledao svaki film.

FOTO: Fest

"Usta puna zemlje"

Za glavnu nagradu Festa, Beogradskog pobednika za najbolji film, nadmetaće se 17 ostvarenja iz 15 zemalja.

- Meni je takmičarski program uvek najznačajniji, i svaki naslov u njemu bih izdvojio, ali recimo kad želim da skrenem pažnju na neki film ja ga stavim da otvori takmičarski program. Ta čast je ove godine pripala marokanskom ostvarenju "Prokleti ne plaču" reditelja Fajzala Bulifa, to je skriveni biser svetske produkcije koji čeka da bude otkriven. I debitant Nina Ognjanović snimila je odličan film "Ovuda će proći put". U ovom programu nalazi se i film "Zveri" Rodriga Sorogojena koji je pre dve večeri osvojio devet nagrada "Goja" - dodaje Pantelić, a potom napominje da su svi filmovi "jako angažovani".

U programima Gala i Fest masters nalaze se poznata rediteljska imena i njihova nova ostvarenja, poput Toda Filda ("Tar"), Dejvida Kronenberga ("Zločini budućnosti"), braće Darden ("Tori i Lokita"), Sare Poli ("Razgovori žena"), Paula Đenovezea ("Prvi dan života"), Hirokazua Koreede ("Broker")...

- "Kosti i sve" Luke Gvadanjina imaće regionalnu premijeru na Festu i koliko znam tu će jedino i moći da se vidi jer nije otkupljen za distribuciju. Preporučujem i "Osam planina", to je onaj film po kome se pamte festivali, a na tom nivou su i "EO" Jeržija Skolimovskog, "Dvostruka prevara" Park Čan-Vuka. Izuzetno se radujem što na ovogodišnjem Festu imamo Voltera Hila i njegov film "Ubiće te za siću" - naglašava Pantelić, a potom izdvaja i ostvarenje Pjera Žalice "Praznik rada".

"Osam planina" / FOTO: Fest

 

Umetnički direktor Festa kaže da je "malo poražavajuće što nema više domaćih filmova".

- Osim Purišinog i Nininog filma, dokumentarca Darka Lungulova o Ju grupi, tu je još zanimljivo ostvarenje Petra Pašića "Troje" i dva kratkometražna filma. Uprkos ranijim najavama o rekordnom broju premijera ove godine je bio najmanji broj raspoloživih filmova za prikazivanje na Festu, što me ne čini srećnim.

A dok jednom od najstarijih festivala manjka dela domaće kinematografije prvi put, ističe Pantelić, na Festu ima veliki broj filmova iz arapskih zemalja, kao i onih iz Afrike.

Film je moja "Strast života"

OVOGODIŠNjI slogan Festa je "Strast života", a na plakatima je lik Gradiske iz Felinijevog "Amarkorda".

- Dizajner koji sarađuje sa časopisom "Kinoteka" Vuk Popadić je jednom prilikom oslikao Gradisku iz "Amarkorda" i to mi se jako dopalo, pa sam mu predložio da je naslika kao predlog za idejno rešenje Festa. Pitao mi je da li da dopiše neki slogan, pa sam na "Guglu" potražio Felinijeve i prvi među njima je bio: "Nema početka, nema kraja, samo strast života". Shvatio sam da je "Strast života" to što želimo, a to se poklopilo sa 50. godišnjicom "Amarkorda" i 30 godina od Felinijeve smrti - kaže Pantelić i dodaje da ovaj slogan ima i lično značenje za njega. - To je i moj odnos prema sedmoj umetnosti, film je moja strast života!

Plakat Festa / Vuk Popadić

Tekst potpisa

Dama na čelu žirija

U ŽIRIJU Festa kojim će predsedavati Jelena Mitrović i o nagradama Beogradski pobednik odlučivaće još i Laza Razanajatovo, reditelj sa Madagaskara i predsednik Pan-afričkog udruženja reditelja i scenarista, potom hrvatski reditelj Vinko Brešan i srpski glumci Jovana Stojiljković i Petar Benčina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)