SABRANE PRIČE JOVANA POPOVIĆA „Partizanska knjiga“ iz Kikinde izdala knjigu znamenitog sugrađanina (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

21. 12. 2022. u 12:34

Izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ objavila je prvi tom sabranih dela važnog srpskog pisca i znamenitog Kikinđanina Jovana Popovića pod naslovom „Sabrane priče“.

САБРАНЕ ПРИЧЕ ЈОВАНА ПОПОВИЋА „Партизанска књига“ из Кикинде издала књигу знаменитог суграђанина (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Knjiga je objavljena u ediciji „Stari majstori“, u kojoj su svoja izdanja već doživela sabrana dela dvojice pisaca iz ovog grada Dušana Vasiljeva i Đure Đukanova.

- Sada su se prvi put u jednoj knjizi našle sve tri Popovićeve prozne zbirke: „Reda mora da bude“(1932),“Lica u prolazu“(1941) i“Istinite legende“(1944). Svi tekstovi su lektorski i pravopisno osavremenjeni i propraćeni pogovorom Srđana Srdića. Objavljivanje Sabranih priča Jovana Popovića finansijski su podržali Grad Kikinda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.– saopšteno je iz „Partizanske knjige“.

Jovan Popović (1905-1052), bio je pesnik i prozni pisac, urednik časopisa, pozorišni iknjiževni kritičar, jedan od osnivača beogradskog nedeljnika NIN i predsednik Udruženja književnika Srbije. Od početka ustanka u Srbiji učestvovao je u NOB-u, a 1950. izabran je za dopisnog člana SANU. Malo je poznato da je sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Njegovo ime nose osnovna škola u Kikindi, kikindska Narodna biblioteka, kao i još desetak osnovnih škola u Srbiji. Godinu dana nakon njegove smrti, 1953. godine, u centru Kikinde, na današnjem Trgu srpskih dobrovoljaca, ispred Pravoslavne crkve i Hotela „Narvik“, podignut je monumentalni spomenik ovom autoru, izrađen u bronzi, delo akademskog vajara Aleksandra Zarina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)