DNEVNICI SEOBA NOVOSADSKIH PORODICA: Izložba dokumenata u Geleriji „Prometej“

J. S.

06. 12. 2022. u 21:29

IZLOŽBA Dnevnici seoba – Zapisi o novosadskim porodicama, autorki dr Gordane Petković i Korane Borović, u Galeriji IK Prometej biće postavljena od 8. do 27. decembra i druga je po redu u godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

ДНЕВНИЦИ СЕОБА НОВОСАДСКИХ ПОРОДИЦА: Изложба докумената у Гелерији „Прометеј“

IK Prometej

Prva izložba, na kojoj su predstavljene novosadske porodice Šosberger, Karlavaris, Kapamadžija i Bori, otvorena početkom ove godine u okviru programskog luka Seobe (februar-mart), izazvala je odlične reakcije publike. Iz tog razloga, ali i u nameri da se u narednim godinama predstave stare novosadske porodice, u ovom mesecu uslediće još jedna izložba na kojoj će biti predstavljene porodice Ivković, iz koje su potekli čuveni novosadski štampari, knjigovesci, knjižari i trgovci, Sakač, čiji su pripadnici ugledni lekari, i Hadži, čuveni advokati i sportski radnici.

Osnovni cilj izložbe Dnevnici seoba – Zapisi o novosadskim porodicama jeste da se sačuvaju za budućnost dragoceni podaci o novosadskim porodicama, koje su iznedrile uvažene članove lokalne zajednice, a koji su često izlazili iz tih okvira. Značajan segment, na kojem istraživanje počiva, jeste korišćenje građe iz privatnih, porodičnih zbirki, najčešće brižljivo čuvanih i daleko od očuju šire javnosti.

Na osnovu građe (dokumenata i fotografija) i odabranih ličnosti i porodičnih dokumenata, usmenih predanja i anegota, koje su sačuvane u navedenim porodicama, publika će imati priliku da upozna javnu i privatnu istoriju njihovih najuglednijih članova.

Seobe jesu specifičnost Novog Sada, a svaka od predstavljenih porodica došla je u određeneom trenutku u prošlosti, daljoj ili bližoj, i nastanila se u ovom gradu, koji je bio i ostao tačka njihovih susreta.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove