SNAGA MUZIKE JAČA OD BILO KOJE POLITIKE: Nataša Bogojević, kompozitor za „Novosti“

M. Mirković

27. 11. 2022. u 11:00

NOVO delo Nataše Bogojević, naše kompozitorke koja decenijama živi u Čikagu, sutra će u sali Beogradske filharmonije, a u utorak i u dvorani pančevačkog Kulturnog centra, izvesti kvartet vrsnih gudača - koji uz prvu violinu Tijanu Milošević, inicijatorku celog projekta, čine violinistkinja Ksenija Milošević, violista Saša Mirković i violončelista Nemanja Stanković.

СНАГА МУЗИКЕ ЈАЧА ОД БИЛО КОЈЕ ПОЛИТИКЕ: Наташа Богојевић, композитор за „Новости“

Foto M. Anđela

Na programu koncerata naslovljenih "Gudački kvartet u delima srpskih kompozitora", uz kompozicije Dejana Despića, Milana Mihajlović, Dragane Jovanović, Gorana Marinkovića, kao poseban kuriozitet naći će se Natašin "Mesečev krajolik".

- Komponovanje uvek doživljavam kao izazov, želim da izmišljam novu muziku, drugačiju od svega što sam čula, da pronađem zvuk i idejno rešenje koje moje kolege do sad nisu komponovale. Svi mi koji posedujemo talenat dugujemo nova dela svojoj baštini i istoriji muzike - kaže ova darovita umetnica, nekadašnja članica "Sedam veličanstvenih", ekipe najtalentovanijih beogradskih mladih kompozitora tog doba.

* Prijateljstvo koje je dovelo i do ove saradnje sa Tijanom Milošević započelo je hitom u koji ste utkali motive kafanske muzike?

- Pre nekoliko godina Nemanja Stanković me je pozvao da napišem muziku za njegov projekat "Srpska muzika za violončelo", i tako je nastala kompozicija "Kafanski sonoritet" koju sam napisala za Nemanju i prijatelje - bend sastavljen od čudnih tonskih boja (violina Tijane Milošević, čelo, harmonika, klavir, fagot). Sećanje na melodije i narodne motive iz zamišljenih kafanskih pesama utkano je u građu ovog dela. Melodije deluju prepoznatljivo, iako odmah podvrgnute variranju i tehnici komponovanja urbanog američkog minimalizma. Delo je zaista postalo svojevrsni hit, emitovano na radiju i televiziji...

* Uvek težite spajanju nespojivog, poput narodnog kola sa rokenrolom, kao u delu za jedan klavir i četiri ruke, koje je takođe doživelo izuzetan uspeh.

- "Đuska" je kompozicija koju su sa velikim uspehom izveli Tamara Koročkin i Andreas Šoenhage najpre na Kolarcu. a potom i u Nemačkoj, i publika je veoma burno reagovala, jer ta muzika kao da izaziva neku vrstu euforije. Sinteza bluza, rokenrola, elektropopa je čudna muzika za klavir, prepuna mirisa, ukusa i boja.

Foto M. Anđela

* Kao pripadnica rokenrol generacije niti ste išli u kafane sa muzikom, niti ste svirali/slušali kola - pa ipak uspevate da sve te motive utkate u svoju muziku?

- Kafana je složena i slojevita kulturno-urbana činjenica, institucija od nacionalnog značaja, a istorija beleži da je upravo u Beogradu 1522. otvorena prva kafana na Starom kontinentu. Nisu ih slučajno nazivali "univerzitetima života", a osim mesta za političke debate i važne dogovore ili stecišta poeta, carstvo kariranih stolnjaka bivalo je i koncertni podijum ili svojevrsna operska kuća. Nisam slušala kafanske pesme ali jesam smatrala važnim da se u žanru umetničke muzike pozabavim i ovom temom. Proces komponovanja podrazumeva svesno razumevanje muzičke arhitekture ali mnogo toga dolazi intuitivno i neobjašnjivo je. Tako i ja ne znam zašto, kada i odakle dolazi inspiracija. Mislim da je prirodno što istražujem našu bogatu tradiciju, folklor, ruralne i urbane teme. Nekad i sama otkrivam motive slušajući snimak ili tokom izvođenja, a katkad se iznenadim i kad pročitam kritiku.

* Nedavno je u Čikagu izvedeno vaše melodioznošću hrišćanske duhovne muzike inspirisano "Pjenije", koje je odnelo i pobedu na tamošnjem takmičenju kompozitora.

- "Pjenije" su premijerno izveli takođe Tijana Milošević i Nemanja Stanković, u Srpskom kulturnom centru u Parizu, snimljeno je za Nemanjin CD srpske muzike za čelo, i donelo je ovom čelisti nagradu Grada Beograda "Despot Stefan Lazarević". Ideja za građu ovog dela proizašla je iz glasova pravoslavnog pojanja, kao eho monodičnih srednjovekovnih napeva. Poj ta dva instrumenta, obojen specifičnom melizmatikom misterioznih davnina Vizantije, postepeno se transformisao u savremenu muzičku strukturu. Ritam, koji kao da lebdi, još je jedan element preuzet iz crkvenog pjenija, u kome ritam osećamo samo kao rezultat izgovora liturgijskih tekstova.

Foto M. Anđela

* Odjekivala je nedavno vaša muzika i pod svodovima ruske crkve u Čikagu, na koncertu za pomoć žrtvama rata u Ukrajini?

- Delo čiji naslov znači "Gospodi pomiluj" svima nam poznata molitva iz istočne i zapadne hrišćanske liturgije, izveo je hor Capella Romana pod vođstvom ruskog dirigenta Petera Jermihova. Sama kompozicija je u suštini molitva, inspirisana stihom Psalm 37:11 "A krotki će naslediti zemlju i uživaće u obilju mira". Meditativnog karaktera, protkano osećanjem bespomoćnosti pred kataklizmom zastrašujuće realnosti našeg doba, delo predstavlja ideju mira i spokoja, vere da će sve biti dobro, duhovne potrebe i nade da će naša zajednička, fokusirana, spiritualna energija molitve uslišiti molbu za mir u svetu.

* U iščekivanju tog mira, kakvi su vam planovi, vraća li se muzika u sale u SAD?

- Početkom decembra u Čikagu će biti održan koncert sa mojom muzikom, a na samom početku 2023. u Njujorku će biti izvedeno i novo delo za limene duvače. Muzika se vratila u koncertne sale, mislim da nikad neće biti kao pre pandemije, ali ne možemo se vratiti u prošlost dok ne izmislimo vremeplov. Ne vidim bitnu razliku u koncertiranju i muziciranju u našoj zemlji, regionu i SAD. Verovatno kulturna politika i novac imaju moć odluke, ali sve se menja, i želim da verujem da dobra muzika poseduje magiju i snagu koja je jača i važnija od bilo koje politike i trezora takozvanih materijalnih dobara.

 

MESEČEV KRAJOLIK

KOMPOZICIJA "Mesečev krajolik" nastala je iz mog traganja za novim zvučnim prostorima, tako što sam tonalnost i atonalnost tretirala kao dva oprečna karaktera ili teme koje grade dramski kontrast - konflikt između njih, kroz ritmički razvoj, postepeno prerasta u senzualnu igru između "dobra" i "zla", objašnjava naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!