„USPOMENE SARE BERNAR“ SA TANJOM BOŠKOVIĆ OSVAJAJU REGION: Najavljena gostovanja u Novom Sadu, Budvi, Tivtu, Cetinju

Vitka Vujnović

13. 11. 2022. u 21:07

Predstava „Uspomene Sare Bernar“ koprodukcija Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa u kojoj igraju Tanja Bošković i Dejan Đonović biće sutra (14. novembar) odigrana u Novom Sadu, aktuelnoj evropskoj prestonici kulture.

„УСПОМЕНЕ САРЕ БЕРНАР“ СА ТАЊОМ БОШКОВИЋ ОСВАЈАЈУ РЕГИОН: Најављена гостовања у Новом Саду, Будви, Тивту, Цетињу

Foto: Zvezdana Kujović

Premijera je bila u Herceg Novom, potom je predstava koja je svojevrsna posveta pozorištu odigrana u Kotoru pa na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, a Tanja Bošković nagrađena je kao najbolja glumica.

Žiri je u obrazloženju naveo  da je ovaj komad „priča o pozorištu i pozorišnoj umetnosti, koja publiku provodi sa druge strane da bi videli naličje svega što može biti i tužno i smešno… kaleidoskop predstava koja je kreirana iz segmenata i biografije dive Sare Bernar, a napravljena i izvedena u maniru onog što Grotovski zove siromašno pozorište, koje je svedeno i zato mora da ode korak dalje u istini.

Interpretacija Bernarove, ubedila nas je da je Tanja Bošković jedna od vodećih i bivših i sadašnjih glumica južnoslovenskog glumišta…“

Nakon Novog sada slede igranja u Budvi, odnosno Petrovcu 22. novembra, u sali Crvena komuna. Organizator ovog gostovanja je Budva Grad teatar. Publika u Tivtu predstavu će videti u okviru programa za Dan grada, 23. novembra na sceni Centra za kulturu. Dogovoren je i nastup u Zetskom domu na Cetinju u sklopu razmene programa, a potom i u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Predstava „Uspomene Sare Bernar“ rađena je prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice. 

Najsnažniji utisak Tanje Bošković bila je, kako kaže, saradnja čitavog kreativnog tima, scenografa, kostimografa, tehničke ekipe predstave ali posebno rediteljke Staše Koprivice koja je učinila da „Dejan Đonović i ja budemo odličan par, dobri partneri na sceni jedno drugom…. Pogledajte kostim koji nosim, to je pet kostima. Pogledajte scenu, savršeno za moj ukus…“

Glumca Dejana Đonovića oduševila je mogućnost igranja sa Tanjom Bošković, koja kako kaže “božanstveno oseća partnera kroz prijateljstvo, ljubav i dobrotu…“

– Beskrajno sam joj zahvalan, jer odavno u svojoj blizini nisam imao takvu strastvenost i posvećenost pozorištu – kazao je Đonović.

U rediteljskoj eksplikaciji Staša Koprivica beleži da je pisac teksta Džon Marel “sve dosta duhovito i pametno napravio“  a „suština je bila da prikažemo Sarinu prirodu, besmrtni borbeni karakter… osim toga ovaj komad je poput “Pandorine kutije“, kada se otvori – opsežnom analizom i preciznim postupkom, iz nje izlazi sve što savremena civilizacija pokušava da potisne“ objasnila je Koprivica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)