FAKULTET UMETNOSTI U KOSOVSKOJ MITROVICI:Održan drugi Festival scenskog pokreta i koreodrame

E.V.N.

08. 11. 2022. u 16:06

Od 3. do 6. novembra na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održan je drugi po redu Festival scenskog pokreta i koreodrame

ФАКУЛТЕТ УМЕТНОСТИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ:Одржан други Фестивал сценског покрета и кореодраме

Festival scenskog pokreta i koreodrame u Kosovskoj Mitrovici

U komplikovanim okolnostima koje su za sve koji žive na prostorima Kosova i Metohije svakodnevica, sam festival se "poklopio" sa odlukom o izlasku Srba iz institucija na severu Kosova. Uprkos tome, organizovan je i održan na visokom profesionalnom nivou, uz posebno intenzivne emocije svih učesnika, i organizatora i gostiju iz regiona.

Festival SPIK je pokrenut sa idejom doprinosa pozorišnom životu na Kosovu i Metohiji i sa tendencijom da postane platforma za razvoj koreodrame, neverbalnog, plesnog i pantomimskog teatra. Cilj je i podrška formiranju publike sa senzibilitetom za osobenosti scenskog izražavanja kroz pokret i igru, što postaje sve dominantnije u svetu. Idejni tvorac i inicijatorka Festivala SPIK je prof. Vera Obradović.

Ove godine Festival SPIK je počeo 3. novembra "Simfonijom Orijenta" Josipa Slavenskog u koreografiji dr Vere Obradović, koju su izveli studenti druge godine glume Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Takođe, izvedena je "Muzika za nedostajuće leptire za gudački orkestar i video", kompozicija prof.  Ane Gnjatović u izvođenju Ansambla "Metamorfozis". Potom je prikazana scena "Kolo" iz doktorskog umetničkog projekta "Na crveno slovo" prof.  Aleksandra Đinđića. Nakon toga, za svečano otvaranje, u Galeriji Fakulteta umetnosti, otvorena je izložba "Najbolje čuvana tajna Japana - Tohoku" autora Masaki Nakamure, zahvaljujući Udruženju srpsko-japanskog prijateljstva "Hanami" i Adrijani Barši, što je dalo internacionalni karakter celom događaju.

Ovogodišnje izdanje festivala je dobilo kako regionalni, tako i međunarodni karakter. U četvorodnevnom programu, publika je imala priliku da pogleda sadržaje koji su obuhvatali pet predstava i devet video radova u zvaničnoj konkurenciji. U revijalnom delu prikazan je film Dah teatra "Drveće pleše", autorki Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, kao i holandski film "Moje pozajmljeno nasleđe" autorke Efi Derksen. Posle projekcija, održani su i razgovori sa autorkama.

Tamičarski deo je završen 6. novembra svečanim programom u čast nagrađenih pred prepunom salom u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku. Nastupili su Ansambl "Venac" iz Gračanice izvodom iz koreodrame "700", i trupa Una Saga Serbika sa koreografijom "U ritmu Balkana". Koreodrama "700" je imala svoje premijerno izvođenje u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Nagrade drugog po redu Festivala SPIK osvojili su predstava "Jovana Lukina" Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja u izvođenju Jovane Brnović i Miloša Kašćelana i predstava "Marso" Akademije umjetnosti Univerziteta iz Banja Luke u izvođenju Nikole Milakovića.
U selekciji video radova nagrađena je Selena Orb za rad "Sebe sobom razdvajam od sveta", a specijalne pohvale dobile su studentkinje Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice Milena Radovančev za videoart "Birajući živor" i Vanja Halupa i Iva Jovanović za "Igrajte, igrajte, inače smo izgubljeni".

Publika je bila u prilici da pogleda film "Povratak ishodištu" Đorđa Lakušića i KUD "Kopaonik" i da prisustvuje promociji knjige Marije Petričević "Ruska baletska umetnost u Beogradu", povodom sto godina baleta u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)