KOCIĆEVOJ DUČIĆEVA NAGRADA: U Trebinju održane 55. "Dučićeve večeri poezije" i uručeno ugledno priznanje

D. CURAĆ

07. 11. 2022. u 08:45

CENTRALNI program 55. "Dučićevih večeri poezije" bila je svečana akademija "Kod kneza na balu", na kojoj je uručena i Dučićeva nagrada za 2022. godinu pesnikinji Zlati Kocić, za koju ova nagrada ima poseban značaj.

КОЦИЋЕВОЈ ДУЧИЋЕВА НАГРАДА: У Требињу одржане 55. Дучићеве вечери поезије и уручено угледно признање

Mirko Ćurić i Zlata Kocić, Foto KC Trebinje

- Ovu nagradu zovem svojom krunskom. Bilo ih je dosta, bile su vezane za poznate i značajne pesnike, ali ova mi je krunska iz nekoliko razloga. Najpre, žiri je izvanredan i samo se može poželiti tako stručan i čestit, a drugo - ovo je moj grad i moj pesnik odmalena - istakla je Kocićeva.

U besedi o Dučiću, koja po tradiciji pripada novom laureatu, ona je rekla da je Dučić kristalno čist kad se obraća Bogu, aktiviran do poslednjeg svog atoma kad se okrene moru, vodi, nebu.

- Pa makar i bilo gore prazno, dole pusto, on će ugledati dve osamljenosti - dušu i beskonačnost. Kad o duši peva, i o poeziji, ženi, ženi-pesmi, on je obasjan ili setan, bolan, ali uvek iluminantan - rekla je nagrađena pesnikinja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da nema pesnika koji je od Dučića presudnije uticao na kulturni, ali i sveukupni razvoj mesta u kome je rođen.

- Jovan Dučić, evo, već 55 godina okuplja nas u Trebinju. Zahvaljujući i ovoj manifestaciji, geografska periferija postala je središte duhovnosti i kulture, a koje su i najbolji čuvari imena, tradicije i prostora na kom vekovima bitišemo - naglasio je u pozdravnoj besedi gradonačelnik Trebinja.

O bogatom stvaralačkom opusu Zlate Kocić govorio je akademik Jovan Delić.

- Poezija je za Zlatu Kocić sublimat sublimata, koji počiva na principu sklada i kohezionih sila. Ona u sebi zgušnjava energiju reči, misli i muzike, ona je jedinstvo trojstva. To jedinstvo nigde nije tako ostvareno kao u poeziji, otuda kod Zlate Kocić pobuna protiv obesmišljavanja sveta i poezije, protiv poricanja smisla životu, poeziji i svetu - rekao je Delić.

Bogat Umetnički program

U umetničkom programu svečane akademije "Kod kneza na balu" nastupili su: hor "Braća Baruh" iz Beograda pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, glumci beogradskog Narodnog pozorišta - Biljana Đurović i Siniša Ubović, Vasa Stajkić - prvak opere Narodnog pozorišta iz Novog Sada, Vuk Zekić - solista opere Narodnog pozorišta iz Beograda, Borko Milojković - pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda i Miloš Zubac - kantautor iz Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!