KOD MILOŠA CRNJANSKOG U ILANDŽI: Selo u južnom Banatu obeležilo 129. rođendan znamenitog književnika (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 10. 2022. u 17:59

U ILADžI, selu u južnobanatskoj opštini Alibunar, održan je „Dan Miloša Crnjanskog“, povodom 129. rođendana ovog velikog srpskog književnika, koji je sticajem okolnosti rođen u mađarskom Čongradu, ali je odrastao upravo u ovom mestašcu.

КОД МИЛОША ЦРЊАНСКОГ У ИЛАНЏИ: Село у јужном Банату обележило 129. рођендан знаменитог књижевника (ФОТО)

Centar za kulturu Alibunar

Program je počeo ispred nekadašnje kuće Miloševog dede, u kojoj je autor čuvenih „Seoba“ proveo detinjstvo i deo mladosti.

Gradsko-crkveni hor „Sveta tri jerarha“ iz Alibunara najpre je izveo himnu Srbije, a potom su na kuću, na kojoj se nalazi i spomen-ploča, položeni venci.

Profesor, novinar i publicista Novo Tomić okupljenima je govorio o Miloševom detinjstvu u ovom selu, koje je on, inače, nazivao Ilanča. Potom je pozorišni i televizijski glumac Aleksandar Dunić izrecitovao pesmu „Stražilovo“.

Foto Arhiva

 

Program je u toku dana nastavljen svečanom akademijom u seoskom Domu kulture. Nastupale su balerine Baletske škole „Dimitrije Parlić“, pevao je hor „Sveta tri jerarha“, dok su pesnici Suzana Janković i Dragoslav Lacković, članovi Kluba pesnika „Miloš Crnjanski“ iz Banatskog Karlovca“, govorili o Crnjanskom i recitovali njegove pesme.

Na kraju je izvedena duo-drama „Patrijarh Pavle“, u kojoj su glumili Aleksandar Dunić i Milan Malbaša.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)