KUSTURICA OTVORIO FESTIVAL NA MEĆAVNIKU UZ PORUKU: Širimo „maligni“ uticaj

Novosti online

22. 10. 2022. u 20:30

U PRISUSTVU visokih gostiju proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica otvorio je večeras festival „Kustendorf Klasik“ na kom nastupa čuveni ruski pijanista Boris Berezovski.

КУСТУРИЦА ОТВОРИО ФЕСТИВАЛ НА МЕЋАВНИКУ УЗ ПОРУКУ: Ширимо „малигни“ утицај

Kustendorf

Kusturica je pozdravio prisutne među kojima su bili ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i lider SNSD Milorada Dodika kog je predstavio kao „novog predsednika Republike Srpske“.

„Posle osam-devet godina od kako smo osnovali festival shvatili smo da je naš uticaj malignog karaktera. Iako to nema logike pošto smo mi jedina institucija koja sa ruskom korporativnom silom ima mali festival na kom deca razmenjuju svoja muzička iskustva. I u ogromnom području fikcije koju stvara Zapad izgleda da je taj maligni uticaj u sferi osećanja“, prokomentarisao je Kusturica u svom stilu.

On je naglasio da je festival, između ostalog, i jedina srpsko-ruska institucija koja ostvaruje vezu između dva naroda na nivou učenika srednjih muzičkih škola.

Ispričao je i kako se na Mokroj Gori pojavio klavir u trenutku kad se gradilo selo, podsetivši da je to bio poklon pokojnog ministra kulture Ivana Tasovca. Kasnije su, kako je dodato, na toj sceni nastupali najbolji ruski i svetski umetnici.

„Tako će biti i večeras, na ovoj sceni će svirati jedan od najboljih svetskih pijanista, moj dobri drug Boris Berezovski“, rekao je Kusturica.

Ispred Gasproma prisutnima se obratio Aleksandar Dibalj.

Pred nastup Berezovskog nekoliko numera izvela je Pjevačka družina Svetlane Spajić.

Berezovski (53) je rođen u Moskvi u muzičkoj porodici a posle školovanja na Moskovskom konzervatorijumu počinje blistavu pijanističku karijeru pobedom na Konkursu Čajkovskog 1990. godine. Za više od 30 godina koliko je na sceni nastupao je širom sveta, uključujući Albert hol, Karnegi hol, a stalni je gost na sceni velike sale Moskovskog konzervatorijuma. Svirao je sa najpoznatijim orkestrima među kojima je Njujorška, Minhenska, Frankfurtska filharmonija, kao i sa vrhunskim dirigentima Vladimirom Aškenazijem, Endrjuom Litonom, Kurtom Mazurom, Mihailom Pletnjovom.

Dobitnik je brojnih muzičkih nagrada, a ima i bogatu diskografiju od više od 40 CD i nekoliko DVD izdanja. Od 1991-2013. živeo je i radio u Londonu i Briselu.

Kao vrhunskom pijanisti s lakoćom mu polaze za rukom najteže tehničke bravure, a njegove interpretacije muzičkih dela odlikuje originalnost, istančani i iznijansirani zvuk i osećanje stila.

Na festivalu „Kustendorf klasik“ koji se održava u okviru projekta rusko-srpskog programa socijalnih inicijativa „Zajedno“ u realizaciji kompanija „Gasprom njeft“, pored Berezovskog nastupaju i mladi talenti iz Srbije, pijanisti Andrej i Nikola Blagovčanin iz beogradske muzičke škole „Mokranjac“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)