TIMČENKO ZA PREDRAGA PETROVIĆA: Nagrada knjizi „Enciklopedizam i teorija romana“

I. M.

18. 10. 2022. u 13:23

Dobitnik nagrade „Nikolaj Timčenko“ za ovu godinu je književni kritičar, teoretičar i esejist Predrag Petrović. Žiri zadužbine koja nosi ime Nikolaja Timčenka odlučio je da nagradi Petrovićevo delo „Enciklopedizam i teorija romana“.

ТИМЧЕНКО ЗА ПРЕДРАГА ПЕТРОВИЋА: Награда књизи „Енциклопедизам и теорија романа“

foto: NB Leskovac

Uz ovu monografiju, u najužem izboru tročlanog žirija, koji su činili: Biljana Mičić, Dragan Žunić i Jovan Pejčić, bila su i dela Vladana Bajčete „Borislav Mihajlović Mihiz – kritičar i pisac“ i Marka Paovice „Sa pesnicima“.

Laureatu će nagrada biti uručena u okviru tradicionalne manifestacije „Dani Nikolaja Timčenka“ koja se ove godine održava od 4. do 6. novembra u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ i Leskovačkom kulturnom centru.

Prestižna nagrada sa Timčenkovim imenom namenjena je najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti odnosno za kritiku, teoriju, istoriju i uporedno proučavanje literature. Time se Timčenko celog života bavio.

Posle njegove smrti u Leskovcu je osnovana zadužbina, ustanovljena je književna nagrada, a otvoren je i legat sa više od 15.000 naslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a