BUDIMPEŠTA, ODSKOČNA DASKA PREMA EVROPI: Prvi zajednički nastup osam domaćih galerija na međunarodnom tržištu

Miljana Kralj

11. 10. 2022. u 15:37

OSAM srpskih privatnih galerija, prvi put zajednički je izašlo na međunarodno umetničko tržište, i to na nama geografski najbližem Art marketu u Budimešti, održanom 11. put, prošle nedelje, na obali Dunava, u Balna centru.

БУДИМПЕШТА, ОДСКОЧНА ДАСКА ПРЕМА ЕВРОПИ: Први заједнички наступ осам домаћих галерија на међународном тржишту

"Štab"/ Foto: E. Kovač

Program "Most Srbija", sa kojim su nastupili uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, imao je i nekoliko pratećih manifestacija u izložbenim prostorima mađarske prestonice: otvorena je značajna retrospektiva "Svet Mire Brtke" u muzeju "Kju kontemporari" (u saradnji sa fondacijom koja nosi ime umetnice), predstavljena privatna kolekcija Nenada M. Kostića, u studiju Gabor M. Soke, otvorena izložba umetnika iz Vojvodine koji stvaraju u Mađarskoj (u selekciji Save Stepanova) u galeriji "Mađar Muhilji", kao i srpske fotografije (kustosirala je Aleksandra Lazar, predsednica Asocijacije umetničkih galerija Srbije)...

"Bel art"/ Foto: E. Kovač

Direktor Art marketa Atila Ledenji uputio je poziv da Srbija učestvuje kao počasni gost u februaru ove godine, otkriva nam Vesna Latinović iz novosadske galerije "Bel art", koja je bila "pokretačka snaga" iza čitavog poduhvata, ovog kako kaže "solidarnog i kolektivnog nastupa preko Asocijacije galerija Srbije".

- Ipak, sve je počelo mnogo ranije, jer je galerija "Bel art" posvećena 25 godina međunarodne saradnje - objašnjava Latinovićeva, dodajući da sa mađarskim galerijama rade od 2007, a da od 2013. organizuju festival "Dunavski dijalozi", kojim u galerijskim i vangalerijskim prostorima, "povezuju dve obale Dunava u Novom Sadu, ali i više od toga".

- Ta moja višegodišnja želja da se naša umetnost zajednički predstavi u inostranstvu sada se ostvarila kroz poziv da budemo zemlja partner na Art marketu - priča Latinovićeva, čiji su dobri kontakti omogućili održavanje i satelitskih programa, van sajamskog prostora. - Predlog za rertospektivu Mire Brtke "Kju kontemporari muzej" je prihvatio za dva dana. Znali smo da kolekcioniraju njene radove i da su fokusirani na istočnu i srednju Evropu, posebno vrednujući ženske autore. Ova postavka otvoriće mogućnost da ostavština Brtke krene u međunarodnu afirmaciju, ne samo u Mađarskoj, već i drugim prostorima "Kju kontemporari muzeja", koga je osnovala jedna kolekcionarka, poslovna žena iz Kine, čija je namera da napravi više takvih muzeja u Evropi.

Foto: E. Kovač

Pored "Bel arta" (na štandu su izložili radove "ženske momčadi" - Andree Ivanović Jakšić, Emilije Radojčić, Ane Vrtačnik, Bosiljke Zirojević Lečić), boje naše umetničke scene branili su i "Iks vitamin", "Štab", "Rima", "Novembar", "B2", "Monolog" i "Sanjaj".

Za Aleksandra Milojevića, iz "Rime", koja je više puta samostalno nastupala na bečkom sajmu "Vijena kontemporari" mnogo je lakše izlagati u sklopu reprezentacije Srbije, više vrata je otvoreno, sve je dostupnije. Sagovornik tvrdi da nikada nismo imali kvalitetniju savremenu scenu, na kojoj mlađa i srednja generacija autora, između 30 i 45 godina, pravi velike iskorake u svetu:

- Pojavio se veliki problem njihove vidljivosti. Ovo bi zato moglo da bude odskočna daska na putu ka velikim evropskim sajmovima, ka Beču, a možda jednog dana Berlinu i Briselu. Kada bi nam u tome država pomagala, to za društvo ne bi bio veliki teret, ali bi za kulturu to bio ogroman doprinos. Kada imate kvalitet, a on nije vidljiv to je kao da ga nemate - zaključuje Milojević, čija galerija je predstavila dela Đorđa Ivačkovića, Đileta Markovića i Aleksandra Dimitrijevića.

"Iks vitamin"/ Foto: E. Kovač

Predstavljanjem kolekcije Nenada M. Kostića i ostalim pratećim aktivnostima, namera je bila da se prikaže malo šira slika savremene domaće scene, objašnjava Ksenija Marinković u čijoj je galeriji "Iks vitamin" pre tri godine započet projekat "Javni hobi":

- Bez obzira na to da li smatrate da bi umetnost trebalo da bude komercijalna ili ne, kolekcionari su značajni. Zato nam je namera bila da kroz jedan isečak iz privatnih kolekcija, prikažemo da imamo u Srbiji ljude spremne da svoje zbirke javno predstavljaju. To može da zainteresuje internacionalne kolekcionare za stvaralaštvo naših umetnika - zaključuje Marinkovićeva, čija galerija je nastupila sa delima Uroša Đurića, Miće Stajića, Nikole Markovića i Maje Rakočević Cvijanov.

Galerija B2 - Vladan Radovanović/ Foto: E. Kovač

Od veterana do mladih

Art market u Budimpešti je za Bojana Muždeku, iz galerije "B2", bio četvrti sajamski nastup, na kome mu je glavni cilj bio da pronađe istomišljenike iz drugih delova Evrope sa kojima bi mogao da razmenjuje postavke apstraktne umetnosti ("ljude koji razumeju da apstrakcija predstavlja redukciju koja nam je potrebna i u svakodnevnom životu"). Na štandu koji je izazvao zavidnu pažnju, najstariji autor bio je vetaran Vladan Radovanović, a tu su bila i dela Dragomira Ugrina i Veljka Vujačića.

Galerija "Sanjaj" pružila je priliku mladim, i već dokazanim autorima Marku Kusmuku, Damjanu Kovačeviću, Vladimiru Laliću i Danki Dimitrijević.

- Oni bi tek sada trebalo da odskoče, u čemu im je potrebna pomoć malih galerija, kako bi došli do velikih - kaže Sanja Janković. - Jer, ako nema nas malih, tu nema ni razvoja scene.

BONUS VIDEO: KULTURNO DOBRO IZ XIX VEKA: Kasarna 7. puka u centru Beograda odoleva vremenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna