PRAVOSLAVNO PREDANJE: Okrugli sto posvećen pesniku Selimiru Raduloviću u Novom Sadu

J. SIMIĆ

29. 09. 2022. u 06:50

U ŽELjI da se sagleda rad jednog od eminentnih savremenih srpskih pesnika, čuvara tradicionalnih simbola i hrišćanskog etosa, Društvo novosadskih književnika (DNK) i Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu priredili su juče u novosadskom Digitalnom omladinskom centru okrugli sto "Književni portret Selimira Radulovića."

ПРАВОСЛАВНО ПРЕДАЊЕ: Округли сто посвећен песнику Селимиру Радуловићу у Новом Саду

Selimir Radulović, Foto J. S.

U prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, direktor KCV "Miloš Crnjanski" književnik Nenad Šaponja rekao je da je Radulović u poslednje tri decenije uspeo da dosegne veoma posebne prostore poetskog jezika, razumevajući religijski svet i pokazujući nam kako i u digitalnom dobu neke vrednosti ostaju večne i suštastvene.

Po viđenju pesnika Ivana Negrišorca, Radulović je u svom pesništvu razvio zanimljiv osobeni oblik poetičkog neokonzervatizma i srpsko pesništvo danas vraća starim arhajskim temama, ne obazirući se na Zapad, on vraća živog Boga u duše živih ljudi.

- Njegov oslonac je Biblija, pravoslavno predanje, kao i čitav niz pesnika kao što su Herderlin, Pol Klodel, Tomas Eliot i čitav niz pesnika koji imaju odnos prema Bogu i religioznoj dimenziji čovekovog bića - rekao je Negrišorac uz napomenu da je Radulović sebe vrlo jasno i samosvesno definisao kao pisca koji ide mimo danas toliko rasprostranjene postmodernističke lakomislenosti koja olako odbacuje pojam Boga.

Foto J. S.

Prema analizi prof. dr Saše Radojčića, oslanjajući se na svet Biblije i sebi svojstvenu osobinu stiha, Radulović ostvaruje spoj sa obe velike tradicije evropskog pesništva - simbolikom Svetog pisma i grčkom antikom. U njegovoj poeziji, naveo je Radojčić, osnovni je problem modernog čoveka koji hoće da se odrekne tradicije i tome se raduje.

Iz raznovrsnih istraživačkih perspektiva, o Radulovićevom književnom opusu govorili su: Franja Petrinović, dr Zoran Đerić, prof. dr Boško Suvajdžić, Milena Ž. Kulić, dr Saša Radojčić, Jelena Marićević Balać, Vladimir Kopicl i drugi. Tekstovi sa ovog skupa biće objavljeni u časopisu "Nova misao" koju izdaje KCV "Miloš Crnjanski".

PESNIČKI NIZ

RADULOVIĆ je do sada objavio 11 pesničkih knjiga koje su pobrale mnoštvo najuglednijih nagrada. U izdanju Srpske književne zadruge i "Pravoslavne reči" objavljena su mu Izabrana dela (I-V), a povodom njegovog pesničkog opusa publikovana su i dva zbornika radova: "Pesnik nokturna" (1995) i "Svetlo iz očeve kolibe" (2015). Na jučerašnjem skupu pročitao je "sedmočlani pesnički niz" iz svoje zbirke "Sedam malih drhtaja", koja je ovenčana nagradom "Filip Višnjić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)