SEDAM ČUDA ISUSA HRISTA: Jedinstvena knjiga u ediciji "Dobro dete" u izdanju kuće "Dobrodetelj"

Marina Mirković

20. 09. 2022. u 14:00

SEDAM čuda - ali ne onih svetskih, već čuda božjih, i to prvi put ispripovedanih iz ugla onih kojima je bog pomogao, opisano je u isto toliko priča koje je ispisao Aleksandar Miljević a svojim maestralnim ilustracijama upotpunio Serjoža Popov.

СЕДАМ ЧУДА ИСУСА ХРИСТА: Јединствена књига у едицији Добро дете у издању куће Добродетељ

Čuda Božija

Objavila ih je, pod naslovom "Čuda božija Gospoda Isusa Hrista" i u ediciji "Dobro dete", kuća "Dobrodetelj" - koja se svaki put iznova dokaže dostojna izazova opremanja i objavljivanja divot-knjiga namenjenih mladim naraštajima, koje vraćaju prečesto zaboravljenim, temeljnih vrednostima karaktera, duha a prevashodno naše baštine, duhovnog i kulturnog nasleđa.

- Deca, koja su najčešće u svom svetu mašte, vole čuda jer se uklapaju u taj njihov svet, te su ove priče pisane sa željom da se deci približi Gospod Isus Hristos koji je toliko pomagao ljudima na čudesne načine - kaže autor teksta Miljević o ovoj knjizi, jedinstvenoj na srpskom tržištu, kako po temi tako i po pristupu. - Od sedam priča o čudima koja je Isus činio i koja su opisana u Novom zavetu, šest je autorskih, a poslednja o Vaznesenju Gospodnjem je u originalu preuzeta iz Svetog Pisma.

S razlogom se o ovim čudima pripoveda iz ugla onih kojima je Hristos pomogao, navodi Miljević:

- Poznato je da čitaoci, a deca pre svega, ulaze u ulogu glavnog junaka pri čitanju knjiga, i stoga se nadamo da će se deca koja budu čitala ove priče dublje uključiti u same događaje, što bi kod njih trebalo da ostavi jak i neizbrisiv trag, kao i pozitivan stav prema Hristu koji je ljudima činio toliko dobra.

Čitalac će osetiti zahvalnost slepca iz Jerihona kada je iznenada progledao, kako je Sv. Petar doživeo svoje hodanje po moru, kako je umrli jedinac udovice iz grada Naina doživeo svoj pogreb, majčinu tugu i svoje iznenadno vaskrsenje, reakciju besomučnika čiji se um razbistrio, poniznost nevernog Tome... I, na kraju, videti kako se Hristos uzdigao na nebo pred svojom Presvetom Majkom i mnoštvom apostola i sledbenika. Dodatno upečatljivim i uverljivijim, ova svedočenja postaju zahvaljujući ilustracijama Serjože Popova, koji se preko 20 godina bavi pravoslavnom ilustracijom u Srbiji, ali i Rusiji (gde je radio za Rusko biblijsko društvo, te oslikao nekoliko manastira).

- Svaka priča ima po dve velike ilustracije koje prikazuju događaje pre i posle svakog od opisanih čuda. Ilustracije su ikonične, toplih boja i vedrih likova, što je važno za postizanje ukupnog pozitivnog utiska o čudima Božjim kod dece - objašnjava Miljević, dok Popov svoje radove opisuje kao "ponovno iščitavanje" već postojećih scena i kompozicija, budući da je oslonac bio na klasičnoj ikonografiji te je svaka ilustracija na neki način i ikona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!