"VIDAKOVIĆ" KRASNAHORKAIJU: Laureat međunarodnog festivala "Prozefest"

J. S.

16. 09. 2022. u 09:30

MAĐARSKI pisac Laslo Krasnahorkai (68), u svetu književnosti poznat po romanima sa postmodernim, distopijskim i melanholičnim tematikama, laureat je prestižnog priznanja "Milovan Vidaković", koje će mu biti uručeno u Kulturnom centru Novog Sada tokom predstojećeg 16. Međunarodnog festivala proze ("Prozefest"). Festival će trajati od 19. do 23. septembra.

ВИДАКОВИЋ КРАСНАХОРКАИЈУ: Лауреат међународног фестивала Прозефест

Foto: Arhiva "Novosti"

Nagradu mađarskom književniku dodelio je žiri u sastavu: Nedeljko Mamula (predsednik), Mirjana Frau Gardinovački, Sanja Brkić, Alen Bešić i Milena Graovac.

Za svoj dosadašnji književni rad Krasnahorkai je nagrađen brojnim priznanjima, među kojima su - najviša nagrada Mađarske, Košutova nagrada, ali i jedno od najuglednijih međunarodnih priznanja "Buker", koja se dodeljuje svake godine za delo objavljeno na engleskom jeziku. Nekoliko Krasnahorkaijevih dela, među kojima su "Satantango" (1985) i "Melanholija otpora" (1989) poslužili su kao scenario za filmove mađarskog reditelja Bele Tara.

Uz laureata, "Prozefest" će ugostiti eminentne stvaraoce pisane reči. Publici će se predstaviti i Endru Krumi (Škotska), Aleš Šteger (Slovenija), Venko Andonovski (Severna Makedonija), Senka Marić (BiH), Kristian Novak (Hrvatska), Ana Vučković i Marjan Čakarević (Srbija).

Razgovore s piscima će, pored književnih kritičara, voditi i učenici novosadskih gimnazija - prema tradiciji festivala i s ciljem kojem je "Prozefest" posvećen od samog nastanka, a to je približavanje pisane reči mladim generacijama i povratak književnosti njenom iskonskom i najlepšem obliku - živoj reči.

Festival "Prozefest" organizuje Kulturni centar Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili