"BITLSI" SU OKRENULI PLANETU NAGLAVAČKE: Čuvena grupa pre 60 godina objavila svoj prvi singl Love me do i iz korena promenila muzički svet

Ana Vojinović

11. 09. 2022. u 12:15

PRE punih 60 godina, jedan od najpopularnijih i po mnogima najbolji bend svih vremena "Bitlsi" snimili su svoj prvi singl Love Me Do i zauvek promenili muzički svet. Čuvena četvorka iz Liverpula - Džon, Pol, Ringo i Džordž - u jesen 1962. godine održala je i svoje prve značajne nastupe i započela revoluciju, čiji značaj je daleko prevazišao muzički ukus tog vremena, već je uticala i na modu, medije, društvo...

БИТЛСИ СУ ОКРЕНУЛИ ПЛАНЕТУ НАГЛАВАЧКЕ: Чувена група пре 60 година објавила свој први сингл Love me do и из корена променила музички свет

Foto profimedia

Mladi su brzo poludeli za novim zvukom, a "bitlmanija" je obuzela planetu. Međutim, iako je od prvih pesama i koncerata prošlo čak šest decenija, "Bitlsi" su i dalje aktuelni, i današnji klinci zalaze u prodavnice ploča kako bi pronašli neki od albuma "liverpulskih buba". Reizdanja njihovih pesama i LP ploča prodaju se u milionskim tiražima, a broj knjiga koje se pišu i filmova koji se snimaju o najpoznatijem bendu na svetu ne manjka ni danas.

Snimanje prvog zvaničnog singla grupe Love Me Do završeno je 11. septembra 1962. godine, a objavljivanje je usledilo 5. oktobra. Pesma je ubrzo postala ozbiljan hit i zauzela 17. mesto na čuvenoj listi UK charts, dok je u Americi bila na prvom mestu kada je tamo objavljena 1964. godine. Pol Makartni počeo je da piše ovu numeru nekoliko godina ranije, 1958. godine, dok je još bio u školi. Konačan okvir Love Me Do dobila je kada je Pol udružio snage sa drugom Džonom Lenonom.

Pre originalnih pesama i prvih albuma, "Bitlsi" su, kao i većina bendova, na početku karijere svirali obrade. Na njihovoj set listi bile su numere značajnih muzičara - Čaka Berija, Litl Ričarda, Boa Didlija i drugih, da bi vremenom skupili hrabrost da publici predstave i sopstvene pesme.

Uspeh prvog singla, osim publike, prijatno je iznenadio i "bube". Džordž je kasnije ispričao kako se naježio kada je prvi put na radiju čuo Love Me Do. Drugi singl usledio je posle nekoliko meseci. U januaru sledeće godine objavili su pesmu Please Please Me, koja je zauzela vrh engleskih top-lista i zaludela celu državu. Devojke su pošizele za momcima iz Liverpula, dok su britanski mladići počeli da puštaju kosu i nose čuvenu frizuru po kojoj su "Bitlsi" ostali prepoznatljivi.

Godinu dana kasnije, "bitlmanija" se preselila preko Bare, u SAD. U februaru 1964. godine na američkom aerodromu dočekalo ih je više od 3.000 tinejdžera, uglavnom devojaka, koje su se tiskale u redovima da ih vide uživo. Vikale su "Bitlsi, volimo vas", "Želimo Bitlse". Ludilo koje su napravili obožavaoci kultnog benda tada je zapanjila i zaposlene na aerodromu, koji su komentarisali da nikada nisu videli ovakav prizor, čak ni kada su dočekivali krunisane glave iz celog sveta.

POP KULTURA

ENGLESKA grupa ostvarila je veliki uticaj i na pop kulturu. O "Bitlsima" su pisane knjige, snimani filmovi i dokumentarci. Na univerzitetima širom sveta proučava se fenomen koji su ostvarile "liverpulske bube", vode se diskusije, tribine, akademci pišu i doktorske disertacije na temu popularnog benda u kojem se istražuje i analizira njihov rad, njihove pesme sviraju se svuda, pominju se u serijama, filmovima, svakodonevnom govoru...

Obožavaoci širom planete ove godine proslavljaju jubilej i slave početak uspeha omiljenog benda. Britanski "Gardijan" nedavno je pozvao starije čitaoce koji su bili na "Bitlsovim" nastupima da sa njima podele svoja iskustva i uspomene kada su prvi put uživo čuli Pola, Ringa, Džordža i Džona zajedno. Na internetu se traže i plakati sa prvih svirki iz septembra 1962. godine, kao i potpisane ploče Love Me Do.

"Bitlsi" su od šezdesetih bili i ostali jedan od najomiljenijih bendova na planeti. Ne postoji osoba koja ne zna barem nekoliko njihovih pesama. Ogroman je broj uspešnih muzičara koji su upravo "Bitlse" naveli kao stvaraoce koji su imali presudan uticaj na njihove karijere.

Ni 60 godina kasnije, njihova muzika nije izgubila sjaj. Iako je uvreženo mišljenje da mladi danas nemaju senzibilitet za rok iz šezdesetih, mnoge bi zapanjila činjenica koliko tinejdžera rođenih u 21. veku želi da sluša i pesme "liverpulskih buba".

- Redovno nam dolaze kupci koji traže "Bitlse" - kažu za "Novosti" u jednoj beogradskoj prodavnici ploča. - Trenutno nemamo njihova izdanja u prodavnici jer nismo direktni uvoznici, ali kada s vremena na vreme i stigne nešto njihovo, veoma brzo se rasproda. Mladi od dvadesetak godina najviše traže njihov čuveni album Abbey Road, dok starija publika dolazi i zbog drugih izdanja, kao što su Yellow Submarine, One, Red, Blue. Vinilna izdanja nam kupci traže mnogo više, iako su znatno skuplja. Na primer, Abbey Road košta 5.000 dinara i ljudi svejedno kupuju, cena im nije važna, dok im je kvalitet zvuka dragocen.

PRODALI MILIONE PLOČA

"LIVERPULSKE bube" tokom karijere objavile su 12 studijskih albuma, šest koncertnih ploča, 63 singla i 68 muzičkih spotova. Procenjuje se da su prodali više od 600 miliona nosača zvuka. Od čuvene četvorke danas su živi Pol Makartni (80), koji je i dalje svira i snima albume, i Ringo Star (82). Džon Lenon nastradao je 1980. godine u atentatu ispred njegovog doma u Njujorku, dok je Džordž Harison umro u novembru 2001. godine od raka pluća.

U drugoj prodavnici ploča u glavnom gradu, u moru nosača zvuka, kupce mame i tri albuma "Bitlsa" - One, Abbey Road i klutni Sgt. Pepper's lonely Hearts Club Band. I u ovoj riznici muzike prodavci su nam ispričali da kupci i te kako traže "Bitlse":

- Imamo i stariju i mlađu publiku koja je zainteresovana za "Bitlse". I dalje su popularni posle toliko godina. Pre nekoliko godina imali smo boks set sa svim njihovim albumima i to je brzo otišlo. Publika se malo promenila u poslednje vreme, ranije smo recimo imali više starijih koji su dolazili po "Bitlse", a sada nas više posećuju mladi od 15 do 25 godina.

Ni tinejdžeri u staroj Jugoslaviji nisu bili imuni na rok zvuk engleske velike četvorke.

- "Bitlse" sam počeo da slušam u srednjoj školi, a do danas su ostali jedan od mojih omiljenih benova - priseća se za "Novosti" Milan V. (54) iz Beograda. - Presnimavao sam muziku na kasete i tako slušao. U to vreme nismo kupovali ploče jer ih nije bilo, ali smo pozajmljivali od drugara koji su ih imali. I danas su redovno na mojoj plej-listi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri