"OPEN BALKAN" - I ZA KULTURU: Saradnja sa Severnom Makedonijom i Albanijom

V. V. S.

09. 09. 2022. u 08:23

U GODINU velikog jubileja, sto godina Baleta, Narodno pozorište ući će sa premijerom "Gusara", dok će Opera novu sezonu početi obnovljenom Konjovićevom "Koštanom" - rečeno je juče, između ostalog, u nacionalnom teatru.

ОПЕН БАЛКАН - И ЗА КУЛТУРУ: Сарадња са Северном Македонијом и Албанијом

Foto Narodno pozorište

Kako je saopštio v. d. upravnika Svetislav Goncić nedavno je je u Ohridu bilo reči o ideji "Otvorenog Balkana" i saradnji nacionalnih institucija Srbije, Severne Makedonije i Albanije, pa bi se tako u budućnosti mogla očekivati razmena dramskih, operskih i baletskih predstava.

Goncić je podsetio da je trajna obaveza ove kuće da čuva kulturno nasleđe i održava tradiciju, ali i daje šansu mladim ljudima i budućnosti. Tako se pružila prilika da otvore tri nova glumačka radna mesta, pa su njihovi članovi postali Petar Strugar, Vučić Perović i Nina Nešković. Direktorka Drame Molina Udovički otkrila je da čak dve decenije nisu bili u mogućnosti da podmlade ansambl, a tada su, između ostalih, ušli u Narodno pozorište Nada Šargin i Igor Đorđević.

- Od danas smo "skućeni", dobili smo svoju matičnu kuću. Ljudi koji su nas primili čine je domom, koji je od sada i naš dom. Dobro ćemo ga paziti, na mene uvek možete računati - rekao je Petar Strugar.

Troje mladih glumaca (inače svi svršeni studenti Dragana Petrovića Peleta) već su "jednom nogom" na Trgu republike: Nina Nešković igra u "Sitnicama koje život znače", Perovića i Strugara gledaćemo premijerno u "Deci" i "Magbetu". Vučić je prvo "uskakanje" imao u "Izbiračici" (i emotivno težak zadatak da zameni Milorada Mandića Mandu), dok Petra gledamo u "friškim" predstavama, "Godine vrana" i "Rat i mir."

Foto Narodno pozorište

Vučić Perović, Nina Nešković i Petar Strugar

Zahvaljujući izmenama Statuta Narodnog pozorišta, u okviru kuće formirani su umetnički saveti u svim sektorima, a jedna od glavnih tema je (i u Baletu i u Operi) podmlađivanje ansambla:

- Naš "gvozdeni repertoar" nose pevači koji su ušli u šestu i sedmu deceniju! U međuvremenu, neki istaknuti umetnici su otišli trbuhom za kruhom, sa naše scene. Nadam se da ćemo jednog dana i iz Opere imati lepe vesti o novim radnim mestima - izričit je Nikola Mijailović, direktor Opere, dodajući da su u pripremi "Turandot" i "Falstaf", koji nisu bili na repertoaru od sedamdesetih godina prošlog veka.

Skupu je prisustvovao i pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

NAJBOLjA RASVETA

TEHNIČKI direktor Mališa Đurašinović istakao je da Narodno pozorište trenutno ima najbolju rasvetu u celoj istočnoj Evropi, novu tonsku opremu i kompletno digitalizovan sistem. Sa zadovoljstvom je dodao da je i njegov sektor bio u prilici da primi u stalni radni odnos dvoje dugogodišnjih saradnika, garderobera Stašu Mandića i vlasuljarku Natašu Lunju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja