INTERVJU Jadran Malković: Kao da sam igrao američki fudbal bez zaštitne opreme

NIKOLA DRAŽOVIĆ

05. 09. 2022. u 16:48

ZA Jadrana Malkoviča, glumca srpskih korena sa nemačkim pasošem i bogatom inostranom glumačkom biografijom, život na relaciji Velika Britanija - Nemačka, a odnedavno i Srbija, danas je svakodnevnica.

ИНТЕРВЈУ Јадран Малковић: Као да сам играо амерички фудбал без заштитне опреме

Foto: Foks

Kažemo odnedavno, jer otkako se pre dve godine, posle tačno dve decenije građenja uspešne karijere u svetu, obreo u srpskoj kinematografiji, Srbija je za Jadrana postala i u profesionalnom smislu veoma važna. Upoznali smo ga kao jednog od "ratnika" Crnog Vojvode, Vladimira Marinkovića, u hit seriji "Crna svadba". Ipak, tek njegov sledeći projekat, porodična, a mnogi bi rekli prava životna drama, nastala pod rediteljskom palicom Jelene Bajić Jočić i u produkciji Kontrast studija, "Azbuka našeg života" donela mu je popularnost, koja mu je preko noći preokrenula život. Međutim, sa Jadranom iznenađenja nikada ne prestaju. Dok svi željno iščekujemo nastavak avantura u porodici Popović, i odgovor na pitanje kuda je život dalje poveo Vesnu, Uroša i Anu, Jadran nam se vraća na male ekrane sa novom ulogom i novom serijom već od 5. septembra. Tada na kanalu Foks krajm počinje emitovanje nove američke serije "Ef-Bi-Aj: Međunarodni slučajevi" (ponedeljkom u 22.00), a u jednoj od epizoda, kako Novosti ekskluzivno otkrivaju, naš Jadran Malkovič igra jednu od glavnih uloga. U intervjuu za TV Novosti Jadran nam priča o tome kako je dobio rolu u seriji legendarnog producenta Dika Volfa, nagrađenog sa dva Emija, i "odgovornog" za najpoznatije holivudske krimiće, među kojima su i čuveni "Red i zakon" i "Poroci Majamija", kao i serije "Čikago u plamenu", "Vatrogasna stanica 19" i "Čikaška hitna pomoć", ali i o drugim sezonama serija "Azbuka našeg života" i "Crna svadba".

- Zapravo, dobio sam poziv da uradim kasting za potpuno različitu ulogu, koju nažalost nisam dobio, ali sam im se dopao, pa su mi ponudili drugu rolu. Ali, nažalost, ni to nije uspelo, jer su mi se preklapala snimanja sa novim projektom. Na kraju smo se, ipak, "našli" za epizodu "Glas naroda". Obradovala me je i sama informacija da sam im se dopao na kastingu, to je već bio veliki uspeh. Naravno, još više me je obradovalo to što sam dobio ulogu - poručuje na početku razgovora glumac, dodajući da je saradnja sa jednom od najmoćnijih američkih produkcijskih kuća bila dragoceno iskustvo.

- Bilo je drugačije, a opet slično kao i s bilo kojom drugom produkcijom, ali svakako veoma zabavno jer je ekipa iza kamere bila baš živa. Naravno, određeni elementi ukazuju na to koliko je velika i finansijski snažna neka produkcija. Reditelj Džon Polson, koji je radio na mojoj epizodi, je sjajan i baš pozitivan na setu. Lepo smo sarađivali i obojici nam je žao što moja uloga nije bila veća i što ne radimo više zajedno.

O čemu se radi u epizodi u kojoj se vi pojavljujete? Videli smo da je jedna od epizoda snimana u Zagrebu? Da li je to ta "vaša"?

- "Glas naroda" smo snimali u Budimpešti, a govori o ekstremističkom pokretu čiji vođa koristi labilne ljude koji su možda malo skrenuli s pravog puta. Tako je i moj lik, nakon što je ostao bez ćerke i žene, igubio i svu volju za životom. Svako takav će vrlo lako biti izmanipulisan. Ne bih odavao više detalja, da ne pokvarim utisak gledaocima.

Glumačka podela u "FBI: Međunarodni slučajevi" nešto je drugačija u odnosu na ostale serije "FBI" franšize. Vidimo, međutim, da se pojavljuju Džeremi Sisto, Džulijan Makman, Ziko Zaki... Kakvi su uopšte utisci kada je reč o saradnji sa američkim glumcima?

- Nisam imao prilike da radim sa tom ekipom, bilo bi lepo da jesam, naročito sa Džulijanom, koga pamtim iz serije "Reži me". Vinesa Vidoto i Luk Klejntank su glumci sa kojima sam imao najviše "posla". Zapravo, oboje su imali prilike da me prebiju (smeh). Super smo sarađivali. Sa Lukom sam raspravljao o scenariju, tražili smo rupe u priči i način kako da se zakrpe. A sa Vinesom sam najviše razgovarao o mobilnim telefonima (smeh). Sa Hejdom Rid nisam imao scene, ali nam je zajedničko da oboje živimo u Londonu, pa smo mnogo pričali o gradu koji joj nedostaje.

Da li ste imali nekih fizički zahtevnih scena tokom snimanja? Ekipa "FBI" nam se u intervjuima obično "žali" na taj segment serije...

- Definitivno ih razumem (smeh). I moja uloga je, iako se kratko pojavljujem, bila fizički zahtevna. Snimali smo satima jurnjave kroz grad u kojima sam morao da nalećem na ljude u masi, da ih guram i bacam u stranu. A ti ljudi su kaskaderke i kaskaderi i, naravno, želeli su pravi kontakt. Meni nisu morali dva puta da kažu, pa je osećaj bio kao da sam igrao američki fudbal bez zaštitne opreme. Ali, u seriji se, nažalost, od tog silnog trčanja veoma malo vidi. I na kraju takođe "borbena" sekvenca. Prilično kratka i prilično zahtevna, jer smo je ponovili oko 15 puta, a u tom procesu padanja sam iščašio pršljen na vratu i povredio rame i koleno. Dva dana proveo sam sa divnom i talentovanom Kortni Čen vežbajući našu sekvencu. Ona ja dubler Vinese Vidoto i, na moju sreću, imala je veliko strpljenje tokom obuke za akcione scene.

Osim uloge u seriji "FBI: Međunarodni slučajevi", što je kod domaće publike naišlo na topao prijem, šta nam još Jadran Malkovič trenutno "kuva" u svojoj glumačkoj kuhinji?

- Mnogo mi je drago da je tako, nisam znao da se serija prikazuje kod nas. Ove godine sam inače snimio još nekoliko projekata - "Obe strane Ambisa" u Nemačkoj, dok za ono što radim u Engleskoj smem trenutno samo da kažem da sam radio za Paramaunt+, EplTV i sledećeg meseca snimam za Netfliks u Maroku. Proveo sam i nekoliko dana na snimanju naučnofantastičnog serijala "The Ark" u Beogradu i uskoro ću se vratiti "Azbuci".

Željno iščekujemo nastavak "Azbuke". Šta smete da nam otkrijete? Kad počinje snimanje? Čemu možemo da se nadamo, sa kime Uroš ostaje - Anom ili Vesnom? Koje lekcije je naučio, a koje će tek da uči?

- Drugu sezonu počinjemo da snimamo sad u oktobru. Popoviće i ekipu nalazimo devet meseci nakon poslednje epizode prve sezone. Neke stvari i likovi su se promenili, nešto je ostalo isto ili slično, pojavljuju se i novi likovi... A ko je sa kime, gledaoci će moći da saznaju i vide sledeće godine (smeh). Biće vrlo uzbudljivo, Uroša očekuju veliki izazovi. Ali ne samo njega.

Koliko toga je "Azbuka" promenila u vašem životu? To je bila vaša prva glavna uloga u domaćoj seriji. Šta je Jadran naučio od Uroša i od celokupnog iskustva sa "Azbukom"?

- "Azbuka" je donela nova poznanstva i prijateljstva, i sigurno navela na razmišljanje o nekim stvarima. A od Uroša nisam naučio ništa, makar ne ništa dobro (smeh). Šalu na stranu, mislim da sam, iako sam verovao da to već znam, od njega naučio i shvatio vrednost otvorene komunikacije.

Nadamo li se vašem učešću u drugoj sezoni "Crne svadbe"?

- Za "Crnu svadbu" nisam dobio poziv od produkcije i reditelja. Pretpostavljam da je u poslednjoj epizodi, ipak, bio kraj puta za Vladimira Marinkovića. A vrlo rado bih se vratio toj seriji i nastavio Vladimirovo putovanje. I mene mnogo zanima na koju stranu je otišao.

Kako funkcioniše vaš život na relaciji London-Beograd? Kako izgleda vaš "redovan dan" u Britaniji? Šta radite u slobodno vreme, kako se opuštate?

- Ima tu više destinacija od ove dve koje ste naveli (smeh). Nekada ide sve super, nekada bude izazovno. Najviše vremena provodim u Londonu i iskreno ne znam da li imam to što bih nazvao redovan dan. Uvek je kombinacija različitih dana. Ako nemam snimanje, odem na trening, pogledam mejlove, odgovaram na njih ili šaljem upite. Proverim ima li nešto novo od projekata, ako imam kasting spremam ga, snimam i šaljem. Uglavnom pokušavam da pohvatam i uklopim sve termine za snimanja koji kao da se beskonačno menjaju. A nekada me opušta šetnja, ponekad tenis, putovanje do nekog grada na dan ili obilazak Londona sa foto-aparatom. Mala Venecija u Londonu je prelepa za šetnju. Nekada jednostavno čitav dan ostanem u stanu.

Imate li hobi u kom uživate? Da li ste pogledali skoro dobar film, seriju, predstavu, bili na nekom koncertu?

- Ne sećam se da je neki film koji sam gledao u bioskopu na mene ostavio poseban utisak. Mnogo dobrih serija ima, a posebno mi se svidela "Zvezdane staze: Čudni novi svetovi". I sjajno je što sam stigao početkom godine da odgledam nekoliko mjuzikla, među kojima su i "Prljavi Ples", "Tina: Tina Tarner Mjuzikl", kao i "Bat out of Hell".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!