KNJIGA PROTIV ZABORAVA: Monografija "Crkve i manastiri" Mladena Crnogorčevića

V. K.

02. 09. 2022. u 13:00

MONOGRAFIJA "Crkve i manastiri (Budva, Paštrovići i Grbalj)" autora Mladena Crnogorčevića (1863-1902), predstavljena je na književnom festivalu "Ćirilicom" u Budvi.

КЊИГА ПРОТИВ ЗАБОРАВА: Монографија Цркве и манастири Младена Црногорчевића

Gordana Ljubanović, Maja Simonović i jerej Aleksandar Lekić, Foto Promo

Tekstovi su prvobitno objavljeni krajem 19. i početkom 20. veka. Izdanje je likovno opremljeno reprodukcijama originalnih tehničkih skica i crteža autora, kao i njegovim pismima iz biblioteke manastira Savina, koja je 2001. godine priredio i objavio istraživač starih ćiriličkih dokumenata Goran Komar. Starešina hrama Svete Trojice u Starom gradu, jerej Aleksandar Lekić, kazao je da ova izuzetna monografija daje polet u borbi protiv nehajstva, neznanja i zaborava.

- Ono što je značajno jeste da svojim sadržajem nije izgubila na značaju, čak ni posle 120 godina. To je svojevrstan antologion, cvetoslov, slovo - svedočanstvo o najlepšim cvetovima ovog kraja, hrišćanskim svetinjama, našim crkvama i manastirima - rekao je Lekić.

Recenzentkinja knjige, istoričarka umetnosti mr Lucija Đurašković istakla je da publikacija sadrži tri celine, koje su i naslovima vezane za sakralno kulturno nasleđe, a to su: "Crkve i manastiri u općini budvanskoj", separat iz Glasnika Pravoslavne dalmatinske crkve iz 1901, "Manastiri paštrovski u Boki Kotorskoj", separat iz časopisa "Starinar" iz 1895. i "Crkve u Grblju" iz Glasnika Pravoslavne dalmatinske crkve iz 1902. godine. Celine, kako je napomenula, predstavljaju najznačajniji segment Crnogorčevićevog naučnoistraživačkog rada objedinjenog u ovoj knjizi, u okviru tri poglavlja na 108 stranica.

Jedna od urednica izdanja, Gordana Ljubanović iz Narodne biblioteke Budve, kazala ja da je, tokom rada na monografiji, sa koleginicom Majom Simonović posebnu pažnju posvetila fusnotama, gde je uočeno da se autorovo ime često pojavljuje u raznim tekstovima koji se odnose na budvanski kraj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)