UMETNICI U TEŠKIM VREMENIMA: Organizatori "Bitefa" predstavili deo programa ovogodišnjeg 56. festivalskog izdanja

V. STRUGAR

01. 09. 2022. u 11:11

ZA manje od mesec dana počinje 56. Bitef, pa je jučerašnji susret s novinarima bio još jedna prilika da se govori o festivalskom izdanju koje počinje 23. septembra, kada će u danu Prologa biti izvedena nemačka predstava "Nije kraj sveta" (Šaubine, Berlin), u režiji Kejti Mičel.

УМЕТНИЦИ У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА: Организатори Битефа представили део програма овогодишњег 56. фестивалског издања

Foto: Bitef

Pod sloganom "Mi, junaci rada svog" biće odigrano devet predstava, ali je ovog puta bilo reči, pre svega, o britanskoj "Ljubav", francuskoj "Garden parti" i pomenutoj nemačkoj "Nije kraj sveta". Uostalom, to su na neki način "diktirali" i gosti konferencije: Pol-Anri Prese (šef za informacije i medije delegacije EU u Srbiji), Piter Braun (direktor Britanskog saveta za zapadni Balkan), Frank Bauman i Stanislas Pjere, direktori Gete i Francuskog instituta u Beogradu.

- Bitef je istorija svetskog pozorišta u malom, platforma za izražavanje kritičkog mišljenja. Kroz ovaj festival prošli su neki od najvažnijih britanskih umetnika kao što su nedavno preminuli Piter Bruk i Piter Gil. Raduje me što je pozicija umetnika u ovim teškim vremenima i socijalna tematika u fokusu 56. Bitefa - istakao je Piter Braun, podsećajući da je Aleksandar Zeldin, autor predstave "Ljubav", jedan od najintrigantnijih umetnika na savremenoj sceni, poznat po svom izrazito naturalističkom pozorištu.

Foto: Bitef

Miloš Latinović i Ivan Medenica sa gostima konferencije za medije

U ZNAKU "EVROPRAJDA" I DAVIDOVE

SUSRET s novinarima juče je otišao u (ne)očekivanom pravcu: umetnički direktor Ivan Mede- nica u ime menadžmenta festi- valskog tima izrazio je "nadu da će se 'Evroprajd' u Beogradu, ipak, desiti jer to nije samo akcija za odbranu građanskih prava već i platforma za promociju kvir kulture".

Ovaj apel "poklopio" se sa pritiskom Zapada da se "Evroprajd" po svaku cenu održi.

- Ako ne, Bitef će otvoriti vrata svojih pozorišta, alternativnih prostora, barova i klubova za sva- kog ko se oseća potlačeno i želi da izrazi svoju različitost - rekao je Medenica, bez objašnjenja koji to prostori osim scene na Skveru Mire Trailović pripadaju Bitefu.

Ovakav stav podržali su i ostali učesnici konferencije, a Medenica je kao posebnog gosta najavio rusku umetnicu Marinu Davidovu, koja će svečano otvoriti 56. Bitef.

Naglasio je da je ona bila primora- na da napusti Moskvu, dodajući da je "Bitef ponosan na to što Davidova, kao i ostali ruski umetnici koji su u poslednjih četvrt veka učestvovali na festivalu, nije podržala rusku invaziju na Ukrajinu".

Frank Bauman, govoreći o predstavi "Nije kraj sveta" koja se bavi ekološkim problemima, rekao je da umetnici i svojim ličnim stavom potvrđuju ono za šta se zalažu: ne koriste avion kao prevozno sredstvo, tokom predstave sami prozvode struju okrećući pedale bicikla, a na sceni je reciklirana scenografija.

- Važno je što Bitef osluškuje francuski teatar i u toku je sa svim značajnim dešavanjima. Srećan sam što će beogradska publika videti predstavu koja je izvođena na nekonvencionalnim, ali prestižnim mestima - otkriva Stanislas Pjere.

- Protagonisti su čuvari muzeja, koji da bi razbili dosadu svoje svakodnevice izmišljaju priče i nama se, kao gledaocima, obraćaju.

Inače, na 56. Bitefu učestvovaće i predstave iz Meksika, Belgije, Slovenije i Srbije. O pratećem programu juče je govorio Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor festivala, sa posebnim osvrtom na plenarni sastanak najveće evropske pozorišne asocijacije IETM, na kom će se okupiti oko tri stotine stranih gostiju. Prvi put našli su se u Beogradu 2011. godine, a sada će pokrenuti jedno urgentno pitanje - radnih prava i uslova rada u izvođačkim umetnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!