NA BINI 200 IZVOĐAČA: "Tamburica fest 2022" u Novom Sadu, večeras na repertoaru i kompozicije Konjovića, Ravela i Orfa (FOTO)

Slobodan Bajić

21. 08. 2022. u 09:45

JUBILARNI "Tamburica fest 2022" na Trgu slobode u Novom Sadu, protiče u slavljeničkom duhu obeležavanja 15 godina čuvanja tradicije.

НА БИНИ 200 ИЗВОЂАЧА: Тамбурица фест 2022 у Новом Саду, вечерас на репертоару и композиције Коњовића, Равела и Орфа (ФОТО)

Foto: N. S.

 Ljubitelji zvuka žičanih instrumenata dobili su spektakularni program na poklon. Publika ima slobodan ulaz, a svako festivalsko veče otvara "Revija mladih tamburaša", a zatvara druženje uz majstore pera i žice raspoređene u 30 novosadskih kafana i restorana.

U međuvremenu, na velikoj bini u srcu grada ovacijama je ispraćena premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Zaustavite Dunav i skazaljke stare", režisera Salija Salinija iz Turske. U petak uveče je i pored povremene kiše, održana i prva "Mondovizija", takmičenje vokalnih solista iz 15 zemalja, u skladu sa jubilejom.

Prvu nagradu, po oceni stručnog međunarodnog žirija, osvojila je Snjižana Koverha iz Ukrajine sa pesmom "Ovo je moja ravnica", drugoplasirani je naš Marko Kukobat sa pesmom "Jelena", a treće mesto pripalo je Lamprosu Gonzalesu iz Grčke sa pesmom "Još za istim stolom".

UDRUŽENE SNAGE

UGOVOR po kojem će "Tamburica fest" i "Festival sevdalinki" u Tuzli, udružiti snage i unaprediti saradnju, potpisali su dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor novosadske smotre majstora pera i žice, i Ramiza Milkunić, direktorka festivala u Tuzli i predsednica Udruženja muzičkih umetnika tog grada.

Specijalne nagrade poneli su Matija Zanata iz Italije, Denis Zajc iz Slovenije, Vlatka Kopić iz Hrvatske, Đorđe Planjanin iz Rumunije i Tanja Šeter iz Crne Gore.

Održana je i smotra tamburaških bandi iz pet zemalja i koncert simfonijskog orkestra "Johan Štraus" iz Linca, predstavnika Austrije koja je ovogodišnja "zemlja prijatelj" festivala.

Večeras u 21 čas je na programu "Tamburaška filharmonija" sa više od 200 izvođača na sceni, prvi put u istoriji.

Na ovom nesvakidašnjem spektaklu biće izvedene kompozicije Konjovića, Ravela, Karla Orfa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)