NA REPERTOARU TRI FILMA Današnji program Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

G. ĆIROVIĆ

13. 08. 2022. u 16:52

POSLE uspešnog svečanog otvaranja uprkos povremenoj kiši i premijere filma „Ala je lep ovaj svet“ u petak uveče, u Vrnjačkoj Banji danas se nastavlja glavni i prateći program 46. po redu Festivala filmskog scenarija.

НА РЕПЕРТОАРУ ТРИ ФИЛМА Данашњи програм Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

FFS

U sklopu pratećeg programa, u vrnjačkoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ danas je planiran Simpozijim „Hrišćanstvo na filmu“ i istoimena izložba, dok će u hotelu „Fontana“ biti otvorena izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1970-1979“.

Publika će, u glavnom takmičarskom programu, od 18 sati u bioskopu moći da pogleda film „Heroji radničke klase“, a potom od 20.30 na letnjoj pozornici film „Zlatni dečko“ i od 22.30 „Porno priča“.

Festival je kako se i očekivalo počeo magično, koncertom Simfonijskog orkestra „Zamak umetničke muzike“ na Trgu kulture. Pod dirigentskom palicom Ivana Markovića orkestar je efektno izveo filmsku muziku, melodije koje su ovekovečene u našim i stranim filmovima, na zadovoljstvo prisutne publike.

Usledio je svečani defile učesnika Festivala. Biljana Obradović i Vesna Đorđević poželele su dobrodošlicu studentima dramaturgije, budućim scenaristima, članovima žirija: Dejanu Zečeviću, Milanu V. Puziću i Milutinu Petroviću, ekipi filma „Ala je lep ovaj svet“, predstavnicima Filmskog Centra Srbije sa direktorom Gordanom Matićem i predstavnicima svih filmskih festivala Srbije i udruženja „AFIFS“, producentskom i organizacionom timu na čelu sa Markom Jovičićem, koji je ove godine organizovao Festival filmskog scenarija, pokroviteljima Festivala, predstavnicima  Filmskog Centra Srbije, Kulturnog centra Vrnjačke Banje , Opštine Vrnjačka Banja, Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, Turističke Organizacije Vrnjačka Banja.

Na sceni Amfiteatra publiku su pozdravili glumci Milan Prljeta i Mirka Vasiljević. U znak sećanja na Marka Živića, višegodišnjeg direktora Festivala filmskog scenarija „Gorki list“ ustanovio je od ove godine nagradu „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca ili glumicu.

Banjčanima i gostima obratio se Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja koji nije skrivao zadovoljstvo što po atmosferi Vrnjačka Banja trenutno izgleda kao Kan za vreme održavanja filmskog festivala, jednog od najpoznatijih na svetu:

-Kao što znate, od prošle godine mi smo napravili jednu renesansu u održavanju Festivala. „Kanskim“ pristupom pokušali smo da podignemo naš Festival na viši nivo iako on ima tako dugu tradiciju. Uz jedan drugačiji pristup na Trgu kulture, na Letnjoj pozornici, uz Simfonijski orkestar, uz likovnu koloniju, uz promociju knjiga i svega onoga što oplemenjuje naš Festival, mi smo napravili jedan presedan sa željom da iz godine u godinu što više glumaca ugostimo, da što više scenarista učestvuje u takmičarskom delu i da, naravno, najbolji film, kao i svake godine pobedi.

Ponosan sam što je naš Festival privukao veliku pažnju. Veliku pažnju koja je imala i pozitivne i negativne komentare. Ali, ono što je zaključak, jeste da je ovo festival pravog takmičarskog duha gde pobeđuju oni koji su u tom trenutku najbolji. Ja sam veoma ponosan što je to tako, zato što je to prostor za sve one koji su stvaraoci u filmskim ostvarenjima, oni koji žele da prikažu ono što će biti najbolje u tom trenutku u Srbiji i nadam se, da dobiju nagradu kod nas u Vrnjačkoj Banji.

Želim uspešan rad tročlanom žiriju koji će imati i ove godine težak zadatak da odabere pobednike, ali sam siguran da će najbolji dobiti zasluženu nagradu. Zahvalio bih se svim sponzorima koji su učestvovali, a čuli smo da je veliki broj sponzora učestvovao na Festivalu, naravno, Kulturnom centru koji je nosilac ove manifestacije, Turističkoj organizaciji, Opštini Vrnjačka Banja i kreatorima koji su nama pomogli da festival preobrazimo u ovakvo stvaralaštvo i, nadam se, u narednim godinama još bolje i još bolje.

Želim svima vama koji ste, možda, prvi put u Vrnjačkoj Banji da uživate u našem mestu. Vrnjačka Banja je mesto koje, ne iz godine u godinu, već iz meseca u mesec priprema nove turističke atrakcije, nove hotele, nova šetališta, nove trgove za sve one koji su tradicionalni gosti Vrnjačke Banje, ali i za one koji su prvi put u našem mestu. Želim vam da prošetate vrnjačkim parkovima, da uživate u prirodnim lepotama, da uživate u našim velnes i spa centrima, da uživate u našim bazenima, da uživate u našem prelepom Goču i da uživate u svim filmskim projekcijama  koje će biti ovih dana u Vrnjačkoj Banji, uz veru da će biti lepo vreme i da ćemo moći da uživamo u ovom prelepom ambijentu Amfiteatra. Hvala vam još jednom što ste večeras podržali ovo otvaranje. Želim svim glumcima da češće dolaze u Vrnjačku Banju, a unapred čestitam onima koji će imati najbolje ostvarenje u domenu scenarija, rekao je Đurović.

Crvenim tepihom i festivalskom scenom prodefilovale su najveće glumačke zvezde koje su plenile harizmom, izgledom i odevnim kombinacijama.

Anđelki Prpić, nagradu „Zlatnik cara Konstantina“ – za najbolju glumicu, uručila je Nina Stamenić. Dejan Zečević uručio je Srđanu Koljeviću, scenaristi i reditelju ovogodišnju nagradu „Zlatno pero Gordana Mihića“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRVI FESTIVAL SLOVAČKE NAIVNE UMETNOSTI U SRBIJI: U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka konferencija i izložba