I SMEH I SUZE ZA SLAVSKIM STOLOM: Siniša Cvetić o svom filmu "Usekovanje", koji je u takmičarskom programu moskovskog festivala

A. POPADIĆ

12. 08. 2022. u 15:30

DEBITANTSKI film Siniše Cvetića "Usekovanje" uspešno je započeo svoj život.

И СМЕХ И СУЗЕ ЗА СЛАВСКИМ СТОЛОМ:  Синиша Цветић о свом филму  Усековање, који је у такмичарском програму московског фестивала

"Usekovanje"

Posle premijere u Sopotu, gde je osvojio nagradu publike, prepoznat je i u svetu jer je ušao u takmičarski program 44. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, koji će se održati od 26. avgusta do 2. septembra.

- Ponosan sam što se moj film našao u Glavnom programu Moskve, jednom od najstarijih svetskih festivala. Krivo mi je što se to dešava baš u vreme rata. Ja sam, naravno, protiv ovog sukoba, ali istovremeno smatram da film treba da bude slobodan i da je kulturna razmena uvek važna - kaže, za "Novosti", mladi autor Siniša Cvetić.

Film, scenariste Davida Jakovljevića, za nagrade će se takmičiti sa još šest ostvarenja iz Kine, Rumunije, Šri Lanke, Rusije...

- Na festivalima koji dolaze sa istoka možemo da vidimo jednu drugačiju vrstu filmova koja se retko viđa na onim u Zapadnoj Evropi. Ti festivali, iako su možda najprestižniji, poprilično su opterećeni holivudskim filmovima, dok se u Moskvi i njoj sličnim nudi malo drugačija kinematografija - kaže Cvetić i dodaje da se raduje odlasku u prestonicu Rusije i upoznavanju sa Nikitom Mihalkovim, umetničkim direktorom festivala.

UVREDE I PRETNjE IZ VRNjAČKE BANjE

OSVRĆUĆI se na povlačanje "Usekovanja" sa Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji počinje danas, Cvetić nam kaže:

- Svaki festival ima pravo da raspoređuje filmove kako želi, na lokacijama koje želi, ali smatram i da svaka produkcija i svi autori imaju pravo da se požale na te uslove. Problem je bio to što kad smo kontaktirali sa oranizatorima festivale oni su bili neprijatni prema nama, vređali nas i pretili. Tako da se ta komunikacija odmah tu i završila i verujem da je to uzrokovalo da moj producent, "Košutnjak film", povuče film - objašnjava reditelj.

"Usekovanje" predstavlja filmski portret jedne porodice koje pratimo tokom slave, gde kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do sukoba i otkrivanja porodičnih tajni.

- David Jakovljević i ja smo zajedno osmislili priču, zajedno je razvijali, David je potom pisao. Tragali smo za idejom koja će biti produkcijski izvodljiva, da bude nama interesantna i da, konačno, bude zanimljiva i publici. Dugo smo razmišljali o filmu koji se dešava tokom jednog dana porodičnog praznika. Ideja slave nam se dopala jer je, pre svega, jedan prostor, pa produkcijski nije komplikovano, a drugo, imamo puno likova sa kojima možemo da se "igramo" i da gradimo uzbudljive odnose među njima - objašnjava Cvetić.

Po njegovim rečima, "Usekovanje" rerflektuje duh vremena.

- Pokušali smo da kroz tu jednu porodicu pokažemo stanje u Srbiji, a možda i stanje u svetu. Sve te probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo mi smo "obrušili" na našu porodicu, da vidimo kako će oni to da podnesu.

Reditelj ističe da su glumci najbolji deo njegovog filma. Glumačku ekipu predvodi Pavle Mensur, kome je ovo prva glavna uloga, a, po Sinišinim rečima, "odigrao ju je briljantno". Za porodičnim stolom "sede" još i Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Bojan Žirović, Marko Grabež, Aleksandar Đurica...

- "Usekovanje" je tu i da zabavi, i da nasmeje i da provocira i da uznemiri. Svako može da pronađe i smeh i suzu u ovom filmu. Moj cilj je bio da pronađem balans između onoga što nazivamo umetničkim, arthaus filmom i onog komercijalnog.

Do sada je snimljeno mnogo ostvarenja u čijem je fokusu grupa ljudi okupljena u jednom prostoru, a pripremajući se za "Usekovanje", reditelj u šali kaže da je "odgledao sve".

Foto: Privatna arhiva

Siniša Cvetić

- Zanimljivo je, iako lično volim film Kristija Pujua "Sijera-Nevada" on nam je poslužio kao "antireferenca", radili smo sve suprotno od toga. Inspiraciju sam delimično pronašao u Robertu Altmanu i njegovim ostvarenjima. Iako nema filmove tog klasičnog porodičnog okupljanja, on u svojim ostvarenjima uvek ima mnogo likova i velike ansamble.

"Usekovanje" će, pre Moskve, biti prikazan na Filmskim susretima u Nišu, potom na festivalu u Leskovcu, u dogledne vreme očekuje ga i biskopski život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati