SRPSKI FILM U GLAVNOJ SELEKCIJI POZNATE SMOTRE: "Usekovanje" na festivalu u Moskvi

A.P.

10. 08. 2022. u 09:38

DEBITANTSKI film srpskog reditelja Siniše Cvetića "Usekovanje" uvršten je u Glavni takmičarski program 44. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

СРПСКИ ФИЛМ У ГЛАВНОЈ СЕЛЕКЦИЈИ ПОЗНАТЕ СМОТРЕ: Усековање на фестивалу у Москви

Promo

Za glavnu nagradu, "Zlatni Sveti Đorđe" (nazvanu po svecu zaštitniku Moskve), srpski film će se nadmetati sa još šest ostvarenja iz Rumunije, Kine, Šri Lanke, Slovenije i Rusije.

- Kao što vidite, jedan ugledni svetski festival, kojim predsedava veliki Nikita Mihalkov, smatra naš film izuzetno kvalitetnim i stavlja ga u Glavni takmičarski program, za razliku do njihovih "kolega" iz Vrnjačke Banje, za čiji festival nije dovoljno dobar - kaže, za "Novosti", Zoran Janković iz "Košutnjak filma", producent "Usekovanja".

Cvetićev film, koji je premijerno prikazan na 50. Sofestu gde je dobio nagradu publike, pre nekoliko dana povučen je sa Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, jer su autori bili nezadovoljni tretmanom, apostofirajući neadekvatan termin i prostor za projekciju "Usekovanja".

Glavnu ulogu u ovom filmu koji nam predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana, Jovana, igra Pavle Mensur. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. U ostalim ulogama su: Dubravka Kovjanić, Bojan Žirović, Marko Grabež, Aleksandar Đurica, Jovana Gavrilović, Zlatan Vidović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri