LEGAT ZA BUDUĆNOST: Objavljena sabrana dela Ekmečića i izabrana Krestićeva dela

J. SIMIĆ

10. 08. 2022. u 06:00

SVOJU trodecenijsku izdavačku delatnost "Pravoslavna reč" iz Novog Sada krunisala je ovih dana dvostrukim poduhvatom, a svaki broji po 15 knjiga.

ЛЕГАТ ЗА БУДУЋНОСТ: Објављена сабрана дела Екмечића и изабрана Крестићева дела

Foto N. Fifić/N. Skenderija

To su sabrana dela akademika Milorada Ekmečića (1928-2015) i izabrane knjige akademika Vasilija Krestića (90). Radovi dvojice akademika na jednom mestu, u vidu sabranih i izabranih dela, dragocena su ostavština budućim generacijama.

Dilema da li da u svom poduhvatu spoji upravo ovu dvojicu istoričara nijednog trenutka nije ni postojala kod Zorana Gutovića, direktora "Pravoslavne reči,".

- A, ko drugi ako ne oni? Akademik Ekmečić je jedan od najvećih srpskih istoričara koje smo do sada imali. Celokupna naša javnost je sa tim saglasna. Nemati njegova sabrana dela u jednom kompletu i ne ostaviti ih budućim generacijama da iz njih uče i saznavaju prošlost svog naroda bilo bi, najblaže rečeno, nedopustivo - objašnjava Gutović za "Novosti."

Naš sagovornik ističe da je akademik Krestić najveći živi srpski istoričar te da se bavio istorijom Srba u Hrvatskoj, istorijom srpsko-hrvatskih odnosa i jugoslovenske ideje. Posebno je izučavao političku istoriju, istoriju društva i društvenih pokreta, kao i kulturnu istoriju,a njegova dela na najbolji način objašnjavaju istorijske prilike u kojima smo se našli.

Foto IK "Pravoslavna reč"

Foto IK "Pravoslavna reč"

Ideja o ovom nimalo jednostavnom izdavačkom potezu tinjala je u "Pravoslavnoj reči" već dugi niz godina, ali bez razumevanja Pokrajinske vlade, teško bi zaživela.

- Imali smo ogromnu pomoć od Pokrajinske vlade i njenog predsednika Igora Mirovića. Na njegov predlog, Arhiv Vojvodine je uključen kao saizdavač. Izražavam veliku zahvalnost jer bi bez njihove nesebične pomoći bilo teško posao privesti kraju.- zaključuje Gutović uz napomenu da je promocija ovih dela predviđena za septembar.

MEDAKOVIĆ U "PROMETEJU"

IZABRANA dela akademika Krestića izuzetno su važna i za savremeno razumevanje i dublje čitanje odnosa u ovom delu Evrope, dok zahvaljujući istoriografskoj građi akademika Ekmečića, koju nam je ostavio u nasleđe, možemo da predvidimo naš nacionalni put - naveo je Mirović i najavio da će uskoro, uz podršku Pokrajinske vlade, biti objavljena i sabrana dela akademika Dejana Medakovića (1922-2008) u izdanju novosadskog "Prometeja."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!