"ZLATNI TORANJ" ZA "MAGNETNU REZONANCU" : Proglašenjem pobednika završen je 29. Festival evropskog filma na Paliću

J. LEMAJIĆ

22. 07. 2022. u 23:20

DODELOM nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji francuskom reditelju Mišelu Azanavisijusu večeras je spuštena zavesa 29. Festivala evropskog filma na Paliću.

ЗЛАТНИ ТОРАЊ ЗА МАГНЕТНУ РЕЗОНАНЦУ : Проглашењем победника завршен је 29. Фестивал европског филма на Палићу

Scena iz filma "Magnetna rezonanca", Foto Palićki festival

 - Jako je važno da se stvara veza između publike i filma. Nagrada predstavlja priznanje evropskom stvaraocu. Film spaja ljude - rekao je Azanavisijus.

Zlatni toranj za najbolji film 29. Festivala evropskog filma na Paliću pripao je filmu "Magnetna rezonanca" u režiji Kristijana Munđua, dok je "Palićki toranj" za najbolju režiju pripao ostvarenju "Pamfir" Dimitrija Suholitkija-Sobčuka. Specijalno priznanje dodeljeno je filmu "Nežno" Ane Nemeš i Lasla Čuja.

Žiri u čijem sastavu su bili producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori, glumica Katarina Radivojević, Lorna Ti producentkinja, selektorka i kustoskinja selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi, odgledao je deset filmova u takmičarskoj selekciji.

- Film "Magnetna rezonanca" je veoma složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapitalizmom i migracijama, prikaz prošlosti koja se uvek vraća da nas proganja i razdvaja umesto da nas spaja i veže. Ubedljivi likovi žive u svetu u kome su zarobljeni u situacijama koje nisu u stanju da promene. Film odlikuje sigurna režija, angažovanje na višestrukim pravcima političkog i ličnog, a sve zajedno na način koji samo majstor filma može elegantno da izvede - navodi se u obrazloženju.

PRIZNANjE "RIMINIJU"

FIPRESCI 29. Festivala evropskog filma Palić nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju "Rimini" Ulriha Zajdla, a posebno priznanje filmu "Pamfir".

Po mišljenju žirija "Pamfir" je maestralna koreografska priča o ocu i sinu, uključujući magične životinjske maske koje teraju zle duhove zime na epskim lokacijama, transformišući na sirov način uticaje savremenih migracija radne snage na porodicu.

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu "Nežno" Ane Nemeš i Lasla Čuja, "zbog režije sa iskazanim velikim talentom i osećajnošću".

Po mišljenju međunarodnog žirija kritike najbolji film u selekciji "Paralele i sudari" ove godine bio je "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija.

U sastavu žirija kritike bili su Natalija Serebrijakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke i Martin Milinković iz Hrvatske, a odluku o najboljem filmu doneli su jednoglasno.

- Film se nagrađuje za iskazanu sposobnost da se filmskim sredstvima aktuelna dešavanja u Ukrajini prenesu na moderan i savremen način.

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljuje se filmu "Budale" Tomaša Vasilevskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)