U SABORNOM HRAMU U ŠAPCU: Promovisana knjiga "Hrvatima s ljubavlju"

V. M.

17. 07. 2022. u 21:31

OVE godine, početkom juna, navršilo se 130 godina od posete Nikole Tesle Beogradu.

У САБОРНОМ ХРАМУ У ШАПЦУ: Промовисана књига Хрватима с љубављу

Foto: V.Mitrić

 Tom prilikom, obraćajući se studentiima Više škole, Tesla im je pored ostalog, rekao:

 - U vama gledam ja mlado Srpstvo, koje ima da radi na opštem zadatku sviju Srba. Vi ste budućnost Srpstva. Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim.

- To isto treba da budete i vi, i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu - ovo je, pored ostalog, rekao na promociji knjige „Hrvatima s ljubavlju", znameniti šabački istoričar, Branislav Stanković, koji je sa sugrađankom, Aleksandrom Ninković Tašić, svestranom inelektualkom, autor tog dela.

Foto: V.Mitrić

Promocija je održana u porti crkve svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, gde je autorima na valjanom i zanimljivom delu čestitao i zahvalio se, u ime svih, protojere stvarofor Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke SPC.

Ovde je svakako vredno pomena i pisma Tesline rođene sestre Marice Kosanović, koje mu je uputila 25. juna 1894. godine - Čitala sam onaj tvoj članak o Zmaju preveden u Srbobranu, a Bog ti nikad si ga onako lijepo elegantno napisao - priča Stanković.

Foto: V.Mitrić

- Ono više vrijedi za Srpstvo nego puno velikijeh dela. Za ovo nekoliko godina od kako ga ti proslavi, poskočilo je Srpstvo u cijeni pred stranijem narodima, a i Hrvati moraju uvlačiti roge u se. Svakako ne smiju ti reći više da si Hrvat, nego svuda vele, „naš dični, naš veliki zemljak…“

Ovakvih i sličnih dokaza da je Tesla bio ne samo Srbin već Srbenda, ima na svakom koraku, samo ako neko hoće da ih vidi.

Ti dokazi su sabrani i sistemtizovani u knjizi „Hrvatima s ljubavlju“ čiji smo autori koleginica Aleksandra Ninković Tašić i ja, a koju je objavila izdavačke kuće „Vaskrsenje“.

Foto: V.Mitrić

Ova knjiga, pisana hladne glave, čistog srca i mirne savesti, trebala bi za svakog dobronamernog čoveka, da stavi tačku na raspravu kom nacionalnom i duhovnom korpusu pripada Nikola Tesla.

 - Nikad, ali nikad - podvukli su autori - ne treba da se zaboravi i uvek treba iznova da se ponavlja, da su hrvatske ustaše početkom avgusta 1941. godine, gotovo istovremeno kada su obavljale klanje Srba u glinskoj crkvi, u Smiljanu i okolini ubile više od 500 Srba, samo zato što su bili Srbi. - 

Među  njima je,kako su naglasili, bilo „i desetak njih iz familije Tesla“.

 -  Da se kojim slučajem tog dana zatekao u Smiljanu sigurno ne bi bolje prošao ni sam Nikola - istakli su autori.

Njegov spomenik u Gospiću su srušile hrvatske neoustaše početkom devedesetih godina prošlg veka i skinule natpis sa zajedničke grobnice Smiljančana pobijenih u Drugom svetskom ratu koji do danas nije vraćen.

Iako su Teslina kuća i crkva obnovljeni, grobnica je i dalje bezimena, pa turisti koji zbog Tesle obilaze Smiljan ne znaju da su u grobnici mučeničke kosti njegovih srodnika i sunarodnika. Verujem da bi pored drugih činjenja, za odbranu Teslinog srpstva, blagotvorno bilo da se njegova urna konačno pohrani u hram Svetog Save, jer Tesla je kao što znate sahranjen po svim pravoslavnim običajima uz melodiju jedne od najlepših srpskih pesama „Tamo daleko“.

Foto: V.Mitrić

Onog dana kada smo stvorili Jugoslaviju, smataju autori, „ dobili smo karcinom kao narod, koji je, nakon Drugog svetskog rata, i dolaska komunista na vlast u Srbiju, metastazirao“.

Njegov uticaj na rastaknje nacionalnog i duhovnog bića našeg naroda je nesaglediv, i Bog sveti zna do kada će se njegove posledice osećati, ako ikada prođu. Samo pod tim i takvim uslovima, tačnije rečeno okupacijom, moguće su ovakve teme i razgovori, u kojima dokazujemo šta je neko, za koga sa sigurnošću znamo da je bistrog uma i čiste pameti, kao Ivo Andrić, koji je sam sebe odredio i u više dokumenata upisao kao Srbina. On se tokom Drugog svetskog rata, pored toga što se u ličnu kartu upisao kao Srbin, upisao i kao ateista, iako se do tada upisivao kao rimokatolik, jer, po njegovim rečima, zbog zločina koji su izvršeni nad Srbima u NDH on nije želeo da pripada istoj crkvi kojoj pripada Alojzije Stepinac koji ništa nije učinio da zaštiti Srbe. Uvidom u njegove autografe videćete da je svoja dela pisao ćirilicom, a jedina stvar koju je sa sobom poneo na dodelu Nobelove nagrade bila je ploča „Marš na Drinu“ -istakao je Branko Stanković.

Prema njegovim rečima - nažalost, za jedan deo ovdašnje kulturne javnosti, iskorenjene iz bića sopstvenog naroda,  nema dovoljno jakog argumenta da odbrani bilo šta što naginje ka srpstvu i srpskom stanovištu. -

Njihov autošovinizam je obrnuto srazmeran njihovoj kroatofiliji -smatra Stanković. Kako drugačije objasniti  činjenicu da dvestota godišnjica rođenja najvećeg srpskog pesnika Petra Petrovića Njegoša, o kome je jedan od najboljih eseja napisao upravo Ivo Andrić, gotovo da u Srbiji nije ni obeležena. A iako jeste, bilo je više nego skromno za tako važan događaj u srpskoj kulturi.

Iste te godine u Beogradu je organizovan višemesečni Festival pisca posvećen Miroslavu Krleži, proverenom srbomrscu, zaštitniku Savića Markovića Štedimlije,  crnogorskog ustaše i idejnog tvorca Hrvatske pravoslavne crkve u NDH.

Autori su podsetili da je „U Šapcu i Mačvi otpočeo je genocid nad srpskim narodom u 20 veku“.

-Šabac  je u Velikom ratu izgubio polovinu svog stanovništva i gotovo je sravnjen sa zemljom. Postao je simbol stradanje i od predratnog Malog Pariza pretvorio se u srpski Verden - naveli su Ninković Tašić i Stanković.

Te zločine su uglavnom počinili Hrvati u austrougarskoj vojsci. Nakon rata, u znak pomirenja  srpskog i hrvatskog naroda, u Šapcu je podignut rimokatolički hram Svete Ane. Ništa manje Šabac i Podrinje nisu stradali od Kraljeva i Kragujevca u Drugom svetskom ratu. Dovoljno je da  pomenemo jadarska sela Drginac i Cikote. U Dragincu, u oktobru 1941., ubijeno je oko 3000 civila, najmlađe dete bilo je staro dva dana, a u Cikotama je u  jednom danu ubijeno 150 dece mlađe od 15 godina,  što je jedinstven primer u toku celog Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO:

VESELA ŽURKA NA IBRU: Održan tradicionalni 33. "Veseli spust"


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!