KRIZA NA POČETKU I NA - KRAJU: Na 56. Bitefu, od 23. septembra do 1. oktobra, biće izvedeno devet predstava

V. STRUGAR

01. 07. 2022. u 12:33

POD sloganom "Mi, junaci rada svog", od 23. septembra do 1.oktobra, odvijaće se 56. izdanje Bitefa. Tih dana, za devet predstava (iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Slovenije, Velike Britanije i Srbije) festivalska scena biće ne samo pozorišni prostori kao što su nacionalni teatar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Bitef teatar, već i Luka Beograd, pa i Medicinski fakultet - amfiteatar Instituta za anatomiju.

КРИЗА НА ПОЧЕТКУ И НА - КРАЈУ: На 56. Битефу, од 23. септембра до 1. октобра, биће изведено девет представа

Sa jučerašnje konferencije za medije, Foto J. Simović

Po rečima Ivana Medenice, selektora i umetničkog direktora Bitefa, pandemija je, osim zdravstvenih, izazvala i ozbiljne socijalne i ekonomske posledice (gubitak posla, nasilne prekvalifikacije, angažovanje na više poslova istovremeno), a rat u Ukrajini još više ih je pojačao:

- Tako je došlo do slogana, stiha iz jedne udarničke pesme ("Da nam živi, živi rad"), koji je u duhu sa Bitefom i njegovim dinamizmom - ističe Medenica.

- U Danu prologa biće izvedena predstava "Nije kraj sveta" svetski poznate rediteljke Kejti Mičel, a na svečanom otvaranju beogradska publika gledaće jedinu plesnu predstavu na ovogodišnjem festivalu, s neobičnim naslovom "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" u koreografiji međunarodne zvezde Jana Martensa. Inače, mnoge predstave bave se radom u samom pozorištu, koje je nezasluženo postalo "neesencijalna profesija".

Jedna od zanimljivosti 56. Bitefa je i da se na njemu neće pojaviti nijedan strani autor čije su predstave već igrane na festivalu, da su na sceni samo "živi" izvođači, kao i da su mnoge zasnovane na dokumentarnoj građi.

Takva je, između ostalih, francuska predstava Gardien party, koja se uvek igra u muzejskom prostoru (izvođači su čuvari vodećih svetskih muzeja), dok je politički "najradikalnije" ostvarenje "Tihunana" u kojem autor Lazaro Gabino Rodrigez često menja i svoj fizički opis i identitet. Njegova predstava se zasniva na svojevrsnom eksperimentu: da li se sa meksičkim minimalcem od jednog dolara dnevno u fabrici može preživeti mesec... Na programu su i dve slovenačke predstave ("Solo" i "Kriza"), domaće (Made for Germany i "Svet bez žena"), a britanska "Ljubav" Aleksandra Zeldina najavljuje se kao veliki festivalski hit.

BUDžET

NA jučerašnjoj konferenciji govorili su Miloš Latinović (direktor festivala i Bitef teatra), Radovan Jokić (pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo) i Ivan Karl (sekretar za kulturu Grada Beograda) koji je obavestio novinare da je Beograd kao osnivač izdvojio za ovogodišnji Bitef trideset pet miliona dinara, dok su dvanaest miliona dobili na redovnom godišnjem konkursu Ministarstva za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!