KAKO SU SE VOLELI MILEVA I ALBERT: U Narodnom pozorištu večeras premijera "Gospođe Ajnštajn" u režiji Karin Rozniček iz SAD

V. STRUGAR

30. 06. 2022. u 12:11

DUODRAMA "Gospođa Ajnštajn" Snežane Gnjidić imaće večeras premijerno izvođenje u okviru Belef festivala, na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta - u postavci američke rediteljke Karin Rozniček, osnivača i umetničkog direktora Teatra iseljenika u Vašingtonu.

КАКО СУ СЕ ВОЛЕЛИ МИЛЕВА И АЛБЕРТ: У Народном позоришту вечерас премијера Госпође Ајнштајн у режији Карин Розничек из САД

Foto Promo

Milevu i Alberta Ajnštajna na sceni će oživeti Dušanka Stojanović Glid i Goran Jevtić.

- Vođeni idejom da proširimo saradnju sa rediteljima izvan naše zemlje i napravimo sponu u ovom razjedinjenom svetu, angažovali smo Karin Rozniček koja u svom teatru predstavlja američkoj publici savremene evropske pisce - ističe Svetislav Goncić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta. - Inače, duže vreme bavimo se mišlju da neke priče ispričamo iz ženskog ugla, a "Gospođa Ajnštajn" je jedna od njih.

Zanimljivo je da je isti komad (na engleskom jeziku), pre dve godine Rozničekova već režirala u svom teatru, uz veoma pozitivne reakcije publike i kritike:

- Ajnštajnova teorija relativiteta uzdrmala je svet nauke pre više od sto godina, njegovo ime postalo je sinonim za genija, a njegov lik postao je jedan od najprepoznatljivijih u 20. veku. Međutim, manje  je poznata priča o Milevi Marić (1875-1948), nadarenoj matematičarki iz varošice Titel u Vojvodini i jedinoj studentkinji u Ajnštajnovoj generaciji na Državnoj politehničkoj školi u Cirihu... Naša predstava ne tvrdi da iznosi tačne biografske podatke niti umanjuje Ajnštajnovu genijalnost, već nam nudi viđenje "šta bi bilo kad bi bilo", postavljajući dvoje protagonista u prostor zagrobnog života gde se prepiru oko suprotstavljenih narativa o svojoj prošlosti.

Komad Snežane Gnjidić inspirisan je pismima koja su pre sedam godina otkrivena na jednom tavanu na Slaviji, a predstavljaju Milevinu prepisku sa Albertom i prijateljicom.

Ovaj dokumentarni materijal "domaštan" je autorkinom pričom o susretu duša supružnika posle smrti.

- Kada govorimo o Milevi, obično mislimo o njoj kao izneverenoj ženi teške sudbine.

Pisma je pronašao unuk njene najbolje prijateljice iz Ciriha, a ona otkrivaju koliko je na početku veze sa Ajnštajnom bila vesela i duhovita, sasvim drugačija od predstave koju smo imali o njoj. Pred gledaocima će se naći priča iz jednog novog ugla - objašnjava Snežana Gnjidić.

Foto Promo

Po rečima Dušanke Stojanović Glid, komad potvrđuje tezu da svako može da podnese onoliko tereta koliko ima snage, a njena junakinja za takav teret imala je i hrabrosti i kapaciteta.

- Predstava je posebna i po tome što govori kako su se dvoje ljudi voleli: ono što je jabuka za Njutna, za njih dvoje bila je ljubav. Iz nje su crpeli sve svoje teorije - slikovito opisuje Goran Jevtić.

Dramaturg je Đorđe Kosić, scenograf Jasna Saramandić, a kostimograf Petra Fotez. Prva repriza je 2. jula.

Posvećeni domaćem tekstu

U OVOJ sezoni smo se uglavnom posvetili domaćem tekstu (Siniša Kovačević, Đorđe Kosić, Snežana Gnjidić), a ovih dana su počele i prve probe komada "Deca", nastalog po romanu Milene Marković. Inače, "Gospođa Ajnštajn" maštovita je, a nenametljivo režirana predstava u čijem je prvom planu dvoje glumaca - ističe Molina Udovički Fotez, direktorka Drame.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!