"ONAMO NAMO" U SRPSKOJ ATINI: Promocija knjige Matije Bećkovića

J. S.

30. 06. 2022. u 11:20

U NOVOM Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu, najstarijem teatru u Srba, večeras u 20 sati biće predstavljena knjiga, jedinstvena autobiografija o drugima, akademika Matije Bećkovića "Onamo namo" (portreti i pesme), u izdanju Kompanije "Novosti."

ОНАМО НАМО У СРПСКОЈ АТИНИ: Промоција књиге Матије Бећковића

Foto J. L.

Na promociji koju zajednički priređuju Matica srpska, SNP, RTV Vojvodine i Izdavačka delatnost Kompanije "Novosti", tokom ovog susreta sa Novosađanima govoriće akademik prof. dr Jovan Delić, pesnici Ivan Negrišorac i Selimir Radulović, Jelena Jovović, urednica Izdavačke delatnosti naše kompanije i autor.

Bećković će ovom prilikom potpisivati zbirku "Onamo namo" ali i knjige koje su joj prethodile - "Mojih 80 portreta" i "Sto mojih portreta", takođe objavljene u ediciji "Novosti."

- Kralj Nikola napisao je "Onamo namo", ali to njegovo "onamo" više je "ovamo", dok je moje "onamo" - sasvim onamo - rekao je Bećković povodom naslovne pesme, koja nosi isto ime kao čuvena "srpska Marseljeza", vidovdanska himna koju je spevao knjaz Nikola Petrović, odnosno kralj Nikola Prvi.

Uz prethodne dve knjige objavljene u izdanju "Novosti", crvene "100 mojih portreta" (2018) i plave "Mojih 80" (2019) "Ovamo onamo" se nadovezuje sa svojim beli(časti)m tvrdim povezom (osim što zaokružuje trobojku, sadrži i pesmu "Trobojka"), a Bećković veli da taj raspored "crveno - plavo - belo" sam po sebi dovoljno govori.

Foto promo

Osim mnoštva posveta ljudima koji su ostavili trag u njegovom životu i delu, te Crne Gore i Kosova kao motiva koji su protkani i kroz prethodne zbirke, Bećković je veliki broj stihova posvetio i aktuelnim zbivanjima i događajima koji menjaju svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri