SPOMENIK MEŠI SELIMOVIĆU: Manifestacija Vidovdanske svečanosti u Andrićgradu

A. P.

27. 06. 2022. u 11:23

OVOGODIŠNjE Vidovdanske svečanosti, koje se tradicionalno, na veliki praznik, održavaju u Andrićgradu, obeležiće otvaranje spomenika velikanu pisane reči Meši Selimoviću, autora Zorana Kuzmanovića.

СПОМЕНИК МЕШИ СЕЛИМОВИЋУ: Манифестација Видовданске свечаности у Андрићграду

Foto Arhiva Novosti

Ovaj vajar je zaslužan i za spomenik braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju - koji je pre četiri godine postavljen u Andrićgradu.

Kao uvod u ovogodišnje Vidovdanske svečanosti, publika će danas, dan ranije, u 16 časova, u Andrićevom institutu moći da čuje nešto više o knjizi Franka Lisona "Preziranje sopstvenog: o kulturi samomržnje u Evropi". O knjizi će govoriti prof. dr Milo Lompar, prof. dr Slobodan Antonić i dr Slobodan Reljić.

- S obzirom na trenutno menjanje geopolitičke i kulturne slike i poretka Evrope, ali i celog sveta, a u svetlu iznalaženja istina o nadolazećim i već pridošlim promenama, u Andrićevom institutu će 28. juna u 13 časova biti upriličen okrugli sto, koji će se održati u dve sesije, pod nazivom "Evropa i Rusija" - najavili su iz Andrićevog instituta.

Ilustracija Iskra.co

O odnosima Evrope i Rusije govoriće domaćin Emir Kusturica, Antonić, Lompar, dr Miroslav Perišić, prof. dr Dejan Mirović, prof. dr Zoran Čvorović, Aleksandar Pavić, prof. dr Darko Đogo i Želidrag Nikčević.

Nakon pomenutog okruglog stola, u 18 časova, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, biće otkriven spomenik Selimoviću. Na ovoj svečanosti, prisutnima će se obratiti akademik Matija Bećković, vajar Kuzmanović, profesor Lompar i Kusturica.

Celodnevni program Vidovdanskih svečanosti nastaviće se u holu Andrićevog instituta, gde će biti otvorena izložba "Meša Selimović: izbor dokumenata", autora Jelice Reljić, Aleksandra Markovića i Nikole Adžića.

SLIKE MIĆE POPOVIĆA

POSLEDNjE u nizu vidovdanskih dešavanja biće otvaranje još jedne izložbe slika - Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Galeriji "Petar Lubarda", u Andrićevom institutu.

U pitanju su slike iz zbirke Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, a izložbu će otvoriti mr Snežana Nešković Simić, istoričar umetnosti Marina Cvetanović i Emir Kusturica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)