SPOMENIK MEŠI SELIMOVIĆU: Manifestacija Vidovdanske svečanosti u Andrićgradu

A. P.

27. 06. 2022. u 11:23

OVOGODIŠNJE Vidovdanske svečanosti, koje se tradicionalno, na veliki praznik, održavaju u Andrićgradu, obeležiće otvaranje spomenika velikanu pisane reči Meši Selimoviću, autora Zorana Kuzmanovića.

СПОМЕНИК МЕШИ СЕЛИМОВИЋУ: Манифестација Видовданске свечаности у Андрићграду

Foto Arhiva Novosti

Ovaj vajar je zaslužan i za spomenik braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju - koji je pre četiri godine postavljen u Andrićgradu.

Kao uvod u ovogodišnje Vidovdanske svečanosti, publika će danas, dan ranije, u 16 časova, u Andrićevom institutu moći da čuje nešto više o knjizi Franka Lisona "Preziranje sopstvenog: o kulturi samomržnje u Evropi". O knjizi će govoriti prof. dr Milo Lompar, prof. dr Slobodan Antonić i dr Slobodan Reljić.

- S obzirom na trenutno menjanje geopolitičke i kulturne slike i poretka Evrope, ali i celog sveta, a u svetlu iznalaženja istina o nadolazećim i već pridošlim promenama, u Andrićevom institutu će 28. juna u 13 časova biti upriličen okrugli sto, koji će se održati u dve sesije, pod nazivom "Evropa i Rusija" - najavili su iz Andrićevog instituta.

Ilustracija Iskra.co

O odnosima Evrope i Rusije govoriće domaćin Emir Kusturica, Antonić, Lompar, dr Miroslav Perišić, prof. dr Dejan Mirović, prof. dr Zoran Čvorović, Aleksandar Pavić, prof. dr Darko Đogo i Želidrag Nikčević.

Nakon pomenutog okruglog stola, u 18 časova, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, biće otkriven spomenik Selimoviću. Na ovoj svečanosti, prisutnima će se obratiti akademik Matija Bećković, vajar Kuzmanović, profesor Lompar i Kusturica.

Celodnevni program Vidovdanskih svečanosti nastaviće se u holu Andrićevog instituta, gde će biti otvorena izložba "Meša Selimović: izbor dokumenata", autora Jelice Reljić, Aleksandra Markovića i Nikole Adžića.

SLIKE MIĆE POPOVIĆA

POSLEDNJE u nizu vidovdanskih dešavanja biće otvaranje još jedne izložbe slika - Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Galeriji "Petar Lubarda", u Andrićevom institutu.

U pitanju su slike iz zbirke Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, a izložbu će otvoriti mr Snežana Nešković Simić, istoričar umetnosti Marina Cvetanović i Emir Kusturica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

UPOZORENJE: Greška kojom MED pretvarate u OTROV - unos ove namirnice može biti štetan po vaše zdravlje