UMETNOST U POKRETU: Izložba Milene ZeVu u starim silosima na Dunavskom keju

M. A. K.

09. 06. 2022. u 06:47

NA Dunavskom keju, u nekadašnjim Silosima, u 16 prostorija, svojevrsnih "ćelija", na 700 kvadratnih metara, od 10. do 19. juna, posetioci će moći da prate razvojni put umetnice Milene ZeVu, od početaka njenog stvaralaštva, do danas.

УМЕТНОСТ У ПОКРЕТУ: Изложба Милене ЗеВу у старим силосима на Дунавском кеју

Monte Karlo, Foto Frederik Nebinger

Kustos izložbe "Umetnost u pokretu" (ArtWalks Experience), koja će svečano biti otvorena u petak u 20 časova je Nina Vagić.

Tokom 20 godina rada umetnica je svoj stvaralački put prelazila od slikarskih radova, u kojima je eksperimentisala sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi-arta, instalacija, video-radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost). Tokom tih deset dana, koliko će pred publikom biti ovaj presek njenog opusa, u pratećem programu biće organizovano umetničko-muzički plesni performans, pa će tako duo "Puerto flamenko" iz Sevilje i naša istaknuta koncertna pijanistkinja Irina Dečermić, nastupati 18. juna.

Elizabet Tejlor, Foto M. Bošković

- Milena ZeVu je uvek bila izdvojena od mejnstrim umetnika i sistema u umetnosti. Iako nije davala intervjue i uglavnom je izlagala u nezavisnim i/ili alternativnim prostorima i na dobrotvornim aukcijama, ipak je privukla međunarodnu pažnju.

Posmatrajući iz današnje perspektive decentralizacije i jačanja periferije u odnosu na centar, sve dobija posebno značenje osamostaljivanja umetnosti od nametanja i ograničavanja sistema u kom obitava - piše kustos Nina Vagić u katalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu