MORE, ŠTRIGE I DUHOVI PROŠLOSTI: U Crnoj Gori na snimanju treće sezone popularne domaće serije u režiji Leona Lučeva i Milice Filipovski

JELENA BANjANIN

14. 05. 2022. u 13:29

MEDITERANSKI ambijent, kamen, kuće, more, lepote Rosa, zaliv, tišina i mešavina mirisa ruzmarina i soli.

МОРЕ, ШТРИГЕ И ДУХОВИ ПРОШЛОСТИ: У Црној Гори на снимању треће сезоне популарне домаће серије у режији Леона Лучева и Милице Филиповски

Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Serija "Dug moru" uverila nas je da u ovom delu crnogorskog primorja postoji nešto magično, ali šta još kriju meštani poluostrva Luštica, pokušali smo da otkrijemo na snimanju treće sezone. Tanka koprena razdvaja žive i mrtve, sadašnjost i prošlost, stvarnost i mistiku, a priča o tome hoće li more dobiti ono što potražuje nastaviće se u 16 novih epizoda, koje ćemo pratiti na Superstar TV. Za produkciju su ponovo zaduženi "Telekom Srbija" i Monte Royal Pictures, a ovog puta scenario potpisuje Marijana Čulić Vićentić. Rediteljsku palicu, posle Gorana Gajića i Gorčina Stojanovića, preuzimaju Milica Filipovski i Leon Lučev. Glumac, koji igra Milutina, važnog lika u prethodnim sezonama, jednako odgovorno, na svoju inicijativu, preuzeo je i ulogu reditelja.

- Kada je u pitanju rediteljska poetika, mene privlači Mediteran. Ja sam Dalmatinac i Mediteran mi je u krvi. Kamen, kuća, more, štrige, to volim i sa njima živim od rođenja.

Vesna Trivalić i Dubravka Drakić, Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Sve to je moj svet. Tema i fokus mog rada uvek je nežnost. Radim tanano i mekano, pa gde odemo i dokle stignemo, a imam osećaj da možemo daleko dogurati - kaže Leon Lučev i dodaje da "ako postoji dug moru, ispaštaće ga naša deca".

Treća sezona, po rečima Lučeva, doneće mračnije i toplije tonove, dok Milica Filipovski dodaje da je akcenat na likovima koji su u prethodnom ciklusu ostavljeni u različitim konfliktima.

- Veoma se trudimo da ispoštujemo likove koji su odavde, kao na primer Bota (Aleksandar Radulović), koji je svima bio favorit jer daje lokalni šmek. Porodica Šćepanović, njen put i tajne, još uvek su fokus ove serije - ističe mlada rediteljka koja je odrasla u Kanadi, a studirala je u Pragu.

Nada Šargin i Dragan Mićanović, Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Junakinja koja će još snažnije povezati već isprepletane sudbine, biće Anđa, koju tumači Vesna Trivalić.

- Sada ćemo otkrivati šta dugujemo jedni drugima i u našim životima biće i duhovitih momenata, pa će publika moći malo da predahne i da se nasmeje. Dopada mi se što sam dobila tegove koji mi usporavaju korak. Sad je i Anđi pripao komad muke koji će deliti sa ljudima ispred kamere - zaključuje naša poznata glumica dodajući da se u julu, posle 17 godina koje je provela u Dubaiju, vraća u Srbiju da živi.

Bojana Maljević, Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Glumac Srđan Grahovac uočava da niko nije bez problema u trećem ciklusu, pa tako ni kapetan duge plovidbe kog igra.

- Hiljade je priča u raznim predelima Crne Gore i ovde se otvorila ta veoma zanimljiva.

Magija otkriva da ima nešto s one strane života, i to nas uvek kopka, šta je tamo negde, a što je nama nepoznato. Zanimljivo mi je da serija otkriva stranu koja je neki drugi svet.

Pravo iz njega na male ekrane doći će nam novi lik - najstarija štriga - lokalno mitsko biće, koju igra Seka Sablić.

- Veliko uživanje i čast je igrati sa Sekom jer ona je divan partner i čovek - mudra i duhovita. Uvek vas spasi šarmom i harizmom ako nešto ne krene kako treba. Sa njom bi ovo drvo zaigralo, ako treba i zaplakalo - kaže Trivalićka dok sedi u hladu masline.

Seka Sablić, Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Ovi zeleni stoletni svedoci vremena, sećaju se Fortice, na samom ulazu u Boku Kotorsku, dok je bila carina i kada su drevni brodovi uplovljavali u zaliv. U tvrđavi se najčešće carinila so i njen položaj bio je značajan 90-ih godina, a zli jezici kažu da se glavni junak priče, Periša, kog tumači Dragan Mićanović, tako i obogatio. Serija će prvi put imati "flešbekove" koji će nas vratiti u vreme 90-ih i Drugog svetskog rata.

- U trećoj sezoni imamo i novog negativca koji nam zapetljava živote, tako da se porodica Šćepanović suočava sa dve opasne struje. Sve to nosi Perišina kći Olga (Ana Lečić) koja kao još jedna štriga povezuje sve što se dešava. Periša evo već tri sezone ne veruje i ne znam da li će ikada. Desiće se borba u vremenu, u tom drugom prostoru - objašnjava Dragan Mićanović i dodaje da duhovi prošlosti i dalje proganjaju Perišu.

- On nema mnogo vremena da se presabere i razmisli o svojim postupcima, već ga neke bure stalno vuku i udaraju sa strane. U prve dve sezone smo imali Milutina kao Perišinog glavnog suparnika, a u prošloj sezoni i njegov najbolji prijatelj kapetan postao mu je najveći protivnik.

Ana Lečić, Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Naslednica Ćaleta (Miodrag Krstović) dolazi sa novom burom i zaokružiće sve Perišine probleme, jer o njemu sve zna i pokušava da tu prednost iskoristi. A ta uloga poverena je crnogorskoj glumici Dubravki Drakić:

- Ni u trećoj sezoni nema likova koji su pravolinijski, već ste kao gledaoci neprestano ili na njihovoj strani ili protiv njih. To je dodatni izazov za igru, a meni, kao nekome ko je nov u podeli, još i više. Igram Jovanu, Ćaletovu kćerku i pokušavam da se osvetim za sve ono što su oni uradili, a što nije bilo ispravno. Da li je to prikrivano ili ne, i šta zapravo želim svim tim otkrićima, ne bih smela da prepričavam.

Leon Lučev, Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Nove epizode obeležiće još dve "negativke". Jelena (Ana Maljević), koja je služila zatvorsku kaznu umesto Svetlane (Bojana Maljević), i arheološkinja Jasmina (Jelena Graovac) koja će zagorčati živote svim junacima.

- Jasmina, koja je naučnica na institutu, ima lične motive, vrlo intimne prirode. Njene namere su ekstremene i spremna je da ide do kraja, a više od toga ne mogu da kažem - izričita je Jelena Graovac, dok Ana Maljević objašnjava da nakon izlaska iz zatvora počinje da se razvija nov život njene junakinje.

- Jelena pronalazi krov nad glavom i dolazi u Lušticu gde je i živela pre nego što je otišla na robiju. Tek sada se suočava sa životnim pričama tih ljudi jer je u zatvoru doživela preobražaj. Okrenula se veri, pronašla je boga i imala transformaciju ličnosti. U nastavku pronalazi i jedinog normalnog čoveka u Luštici, jer svi ostali naginju paganizmu i mistici.

Pred ekipom serije "Dug moru", čini se, ogroman je posao, a kao i ranije produkciji najviše "muka" zadaju nepredvidive vremenske prilike na lepom Jadranu.

- Uspeli smo, na primer, da dovedemo kran, zver od 15 metara na nepristupačnu lokaciju, i snimimo scenu koja zbog kiše neće izgledati kako je prvobitno zamišljena, ali smo upravo zato dobili nešto drugačije - otkriva glumica i producent Bojana Maljević i naglašava da će junaci u trećem ciklusu shvatiti da se dug moru ne zaustavlja ritualno, uz "abrakadabra" i da ovih dana intenzivno razmišljaju o tome ko će naplatiti dug, a ko pak ostati dužan.

Da bi se razmrsile tri smrti kojima se druga sezona završava, bilo je potrebno uvesti novog junaka. Zato će važan lik u nastavku biti Oskar, istraživački novinar. Igra ga Aleksandar Radenković, koji se u svom poslu ostvario u Nemačkoj. Uloga je izazovna ali, kako glumac kaže, još veći izazov je naš jezik jer na nemačkom govori, razmišlja, sanja...

- Oskar je prijatelj Jaka Grosmana (Sebastijan Kavaca), koji je na kraju druge sezone stradao. Zajedno su odrasli u Berlinu i sada Oskar kreće za Jakom sa željom da otkrije šta se s njim desilo, da li je skočio sa litice ili je ubijen. Tokom te potrage, saznaće nešto i o sebi i o svom poreklu, tako da se tu zatvara krug za mene kao lika i kao Aleksandra. Dolazak iz Berlina ovde jedna je od paralela između Aleksandra i Oskara, a povezuje ih i potraga za korenima i pitanje pripadnosti.

Vule Marković, Foto Telekom Srbija/Monte Royal Pictures

Jednu od značajnih borbi sa sobom i svetom u kom živi vodi i Rnjo, kog tumači mladi crnogorski glumac Vule Marković:

- Odmotaće se klupko, najviše do sada. U trećoj sezoni biće velikih iznenađenja. Sve što je tinjalo u prve dve, u ovoj će da se raspetlja. Emotivni lomovi su uvek pitanje života i smrti, najuzbudljiviji su za publiku, a za nas veoma zahtevni.

Na pitanje hoće li ljubavni par, Rnjo i Olga, imati srećan kraj, Marković kaže da se sve vreme ka tome ide, ali da ne zna šta će da se desi. Dok Rnjo pokušava da se otrgne od fantomskog sveta mrtvih, u želji da živi normalno, oko njegove drage Olge (Ana Lečić), plete se radnja, otkrivaju tajne i misterije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna