DRAGOCENA RIZNICA DUHA: Svečano proslavljen 55. rođendan Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije

D. B. M.

12. 05. 2022. u 06:47

VIŠE od pola veka istražujemo i proučavamo kulturu. Ta naša, duga plovidba, da se kapetanski izrazim, imala je različite stranputice, preživela je udare nekoliko vetrova i golfskih struja, ponekad je morala i da zastane na horizontu i da se osvrne sa pitanjem kuda dalje, ali nikada nije menjala svoj zacrtani kurs, čak i onda kada je magnetna igla na kompasu pokazivala drugačiji smer.

ДРАГОЦЕНА РИЗНИЦА ДУХА: Свечано прослављен 55. рођендан Завода за проучавање културног развитка Србије

Darko Tanasković, Marko Krstić i Maja Gojković, Foto MIK

Pola veka naš kurs bio je na istim koordinatama, na istoj društveno-humanističkoj putanji, na istoj duhovnoj tački koju svi koji radimo ovde smatramo sudbonosnom - na putanji razvoja i afirmacije kulture.

Na proslavi 55. rođendana Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, ovim rečima direktor Marko Krstić pozdravio je mnogobrojne goste, među kojima su bili ministarka kulture Maja Gojković, direktori ustanova kulture, predstavnici diplomatskog kora, umetnici... Prvi put dodeljena je specijalna nagrada "Stevan Majstorović" za doprinos kulturnoj saradnji, koju je u ime Narodnog pozorišta primio upravnik Svetislav Goncić.

- Od svog nastanka Zavod predstavlja svojevrsnu riznicu ideja, teorija i politika značajnih za razvoj kulture - rekla je ministarka Gojković.

- Zahvalni smo svima koji su gradili uspešnu istoriju ove ustanove, od njenog osnivača Stevana Majstorovića preko brojnih generacija istraživača. Za sve nas koji se bavimo kulturom od prvorazrednog je značaja da se oslonimo na istraživanja, analize i interpretacije relevantnih činjenica koje Zavod prikuplja. Od posebne važnosti za razumevanje pojava i kreiranje kulturne politike jesu istraživanja o kulturnoj participaciji, kulturnim potrebama i navikama građana, kao i posebnih grupa kao što su deca, srednjoškolci, studenti, pripadnici trećeg doba. Naročito zbog toga što kultura pripada svima, podjednako i ravnomerno.

Darko Tanasković, Marko Krstić i Maja Gojković, Foto MIK

Gojkovićeva je naglasila da je Zavod dao i veliki doprinos u mapiranju kulturne scene i potreba u cilju izrade donedavno nedostajućih sistemskih zakona, što je bio jedan od prioriteta Ministarstva kulture u prethodnih godinu i po dana.

- Sigurna sam da podrška Zavoda neće izostati ni u narednim izazovima koji nas očekuju na tom planu - istakla je Gojkovićeva.

Univerzitetski profesor i nekadašnji diplomata Darko Tanasković ukazao je na činjenicu da je Zavod jedinstvena institucija koja je uvek na dostojanstven i društveno odgovoran način zastupao ono što je bila kultura našega društva datoga vremena.

Program proslave 55 godina istraživanja obuhvatio je izložbu o radu Zavoda, prezentaciju novog sajta časopisa "Kultura", prezentaciju nove digitalne arhive, vodiča za izradu strategija...

Darko Tanasković, Marko Krstić i Maja Gojković, Foto MIK

DIGITALIZOVANA GRAĐA

- Za 55 godina u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka je urađeno 125 istraživanja i projekata i objavljeno 350 publikacija - rekao je direktor Krstić.

- Celokupna građa je digitalizovana, a na redizajniranom sajtu naći će se digitalni arhiv sa svim istraživanjima, monografijama, studijama i naučnim radovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!