OBELEŽAVANJA DANA NARODNOG MUZEJA: Žene na Balkanu u antičkom dobu

M.A.K.

05. 05. 2022. u 15:54

DAN Narodnog muzeja Srbije, koji će 10. maja proslaviti 178 godina postojanja, biće obeležen otvaranjem izložbe "FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA.Žena na Balkanu u antičkom dobu", u 19 časova, u Velikoj galeriji zdanja na Trgu republike.

ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА НАРОДНОГ МУЗЕЈА: Жене на Балкану у античком добу

Foto promo

Ovaj projekat realizovala je muzejska savetnica Deana Ratković, kao autorke izložbe, u saradnji sačetiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju - Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac. One su pažljivo odabrale muzejske predmete koji publiku upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi. Izložba i katalog govore o ženstvenosti, lepoti i društvenom statusu, ženama u rimskim utvrđenjima, mogućim profesionalnim dometima, ženama u domaćinstvu ili političkom životu...

Od predmeta za svakodnevnu upotrebu - preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika, na živopisan način, različite priče, govore o ženama u antičkom dobu:
- Podeljena na pet segmenata, od kojih svaki obrađuje jednu od sfera života žene i fenomene vezane za njen položaj u porodici, kultu, zajednici ili umetnosti, izložba prati raznorodne uloge koje je žena imala - ističe se u najavi. - Od gospodarice kuće i domaćice, majke, lekarke, pisarke, učesnice u ritualima i religijskim obredima, preko ugledne žene predstavljene tipiziranim statuama velikih i malih Herkulanki,Avguste kao carske majke i supruge koja je visoko pozicionirana na društvenoj lestvici, diktirala modu žena u gradovima...
Postavka će biti otvorena do 28.avgusta, uz autorska i stručna vođenja, radionice za posetioce različitih uzrasta, tribine i predavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)