VEK SA DUŠKOM: Svečanost u Srpskoj književnoj zadruzi

M. N. M.

29. 04. 2022. u 15:35

POVODOM stogodišnjice rođenja Duška Radovića i 130 godina Srpske književne zadruge u prostorijama te ustanove juče je održan skup pod nazivom "Stranica o Dušanu Radoviću", uz učešće dvadesetak prijatelja, pisaca, znalaca koji su govorili o velikom pesniku i književniku za decu - njegovom životu, pesmama, aforizmima, kritici društva.

ВЕК СА ДУШКОМ: Свечаност у Српској књижевној задрузи

Foto Z. Jovanović

- Možemo reći da je on ostavio Dušanov zakonik o tome kako treba pisati za decu. On je u jednom delu knjige, koju su svojevremeno izdale "Književne novine", napisao da je važna vedrina, odnosno da treba pisati jednostavno, jasno, čitko, plemenito... bezmalo biti saradnik sunca" - rekao je Ršumović, govoreći o velikom nasleđu koje je Radović ostavio budućim piscima za mlade ljude, kako je Konfucije svojevremeno nazivao decu, i dodao da je ta sintagma "saradnik sunca" ostala kao simbol stvaranja za decu.

Foto Arhiva

Ršum je naveo i da je Radović govorio kako za decu treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje, tako "da pesma, priča bude vedra, da bude napisana jednostavno, čitko i da propagira vrline i osobine koje inače krase mlade ljude".

Glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević je najavljujući jubilarno "plavo kolo" sa povećanim brojem autora i knjiga otkrio da će u njemu izaći i drugo, divot izdanje izabranih pesama Dušana Radovića "koje su objavili ranije, a sada će ga ponoviti sa zlatnim slovima", i podsetio da je Radović od 1970. bio autor SKZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)