LIKOVNI SALON NA BULEVARU: Muzej grada Beograda uskoro bi trebalo da dobije novi reprezentativni izlagački prostor

M. KRALj

28. 03. 2022. u 11:22

I DOK je još neizvesno kada će na Malom Kalemegdanu krenuti obnova prvog namenski podignutog prostora za predstavljanje likovnih dela - Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", a ne nazire se ni kada će početi izgradnja odavno najavljivane gradske galerije na Kosančićevom vencu, Beograd bi uskoro trebalo da dobije jedan nenadani, ali reprezentativan izložbeni prostor!

ЛИКОВНИ САЛОН НА БУЛЕВАРУ: Музеј града Београда ускоро би требало да добије нови репрезентативни излагачки простор

Foto Privatna arhiva

Muzej grada Beograda, kako "Novosti" saznaju, upravo raščišćava 500 kvadrata izlagačkog prostora (sa pratećim prostorom za odlaganje), na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice, gde će smestiti svoj budući likovni salon. U sastavu muzeja tako će se naći galerijski prostor u kome će izložbe imati savremeni autori, sa svojim izlagačkim konkursom i godišnjim programom.

Na pitanje kako su se u Muzeju grada Beograda (koji trenutno radi na 13 adresa i čeka tender za obnovu matične zgrade u Resavskoj ulici) odlučili na otvaranje salona, direktorka Jelena Medaković za naš list otkriva:

- Želeli smo da nadomestimo to što našem gradu nedostaje ozbiljniji, reprezentativan, gradski izlagački prostor, koji je neopterećen muzejskim pravilima i načinom rada.

Razumevanjem gradske uprave došli smo do prostora koji će zadovoljiti tu potrebu da se posvetimo savremenom stvaralaštvu. Naša deviza je da podržavamo savremeno kako bismo kreirali buduće istorijsko.

Foto Privatna arhiva

Našoj likovnoj sceni, smatra naša sagovornica, manjka savremenih galerija i možda je u goroj situaciji nego likovne sredine okolnih, možda i manjih država, pa je nemoguće da se iznedre veliki kolekcionari aktuelnog stvaralaštva:

- Kod nas kolekcionari umetnosti još uvek sakupljaju dela koja su sigurne investicije, kupujući samo ono čime može da se trguje. Situacija koju smo prošle godine imali sa aukcijskom prodajom zbirke "Jugoeksporta" pokazala se kao lakmus papir za ta kretanja na tržištu.

Buduće mesto za umetnike, Foto Privatna arhiva

Uveliko već, dodaje Jelena Medaković, pripremaju i prvu izložbu. Reč je o grupnoj postavci, prijavljenoj na konkurs Ministarstva kulture i informisanja.

- Autori su slikari koji trenutno stvaraju i nadamo se da ćemo na velika vrata primiti publiku na jednom izuzetnom mestu koje će moći da okupi sve poznavaoce i ljubitelje umetnosti. Postavka će biti svojevrstan presek trenutnih dešavanja na likovnoj sceni. I ubuduće ćemo kroz saradnju sa kustosima i umetnicima raditi na tome da se doprinese većoj vidljivosti različitih grupa autora, različitih poetika.

Jelena Medaković, Foto Privatna arhiva

NAŠI IZ SVETA

PREMA rečima sagovornice, otavarnjem salona muzej će napraviti korak značajan i za širu umetničku scenu, ali će učiniti sve i da doprinese plasmanu naših umetnika van zemlje.

- Namera je da u javnost iznesemo ozbiljan rad pojedinaca, koji se pojavljuju na međunarodnoj sceni. Lično poznajem nekoliko mlađih autora, veoma relevantnih, od Njujorka do grčke scene, koji su u Beogradu jedva nekoliko puta izlagali - zaključuje Jelena Medaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri