BATIN TRAJNI PEČAT: U Vrnjačkoj Banji juče svečano otvorena spomen-soba velikog srpskog glumca

G. ĆIROVIĆ

17. 03. 2022. u 09:52

U ZNAK velikog poštovanja i sećanja na Danila Batu Stojkovića (1934-2002), a povodom tačno dve decenije od njegove smrti, u sklopu ovdašnjeg Amfiteatra koji nosi ime ovog velikana jugoslovenske i srpske scene, u Vrnjačkoj Banji je svečano otvorena i Batina spomen-soba.

БАТИН ТРАЈНИ ПЕЧАТ: У Врњачкој Бањи јуче свечано отворена спомен-соба великог српског глумца

Milan Caci Mihailović i Branka Petrić u spomen sobi, Foto G. Šljivić

U ovoj, zapravo radnoj sobi posetioci i poštovaoci Batinog lika i dela moći će da vide njegove lične stvari - odelo, kravate, muštiklu i lulu, pepeljaru iz Ateljea 212, kišobran, štap, originalna scenarija za legendarne uloge, knjige koje je voleo da čita, omiljenu fotelju, isečke iz novina, fotografije sa snimanja filmova i pozorišnih predstava, jedan deo brojnih značajnih nagrada i priznanja.

Foto G. Šljivić

Svečanom otvaranju Batine spomen-sobe prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, njegovi prijatelji iz dana kada je redovno posećivao Vrnjačku Banju, kolege glumci Branka Petrić i Milan Caci Mihailović, kao i Radmila Pavlović, naslednica Batinih stvari čiji je jedan deo ustupila Vrnjčanima.

Foto G. Šljivić

- Ova soba i svaka stvarčica u njoj donosi u voljenu Banju i duh Čubure na kojoj je Bata odrastao, i duh grada u kojem je ponikao, kao i duh pozorišta Ateljea 212 i Zvezdara teatra u kojima je stvarao nezaboravne likove - rekao je Mihailović. - Vrnjačka Banja se odužila Bati. A, zna se da Bata nikada nikome nije ostao dužan. Današnjim doseljenjem u ovu divnu sobu i Bata Stojković se za ljubav i poštovanje odužuje svojim Vrnjčanima.

Foto G. Šljivić

Zauvek. Da sa svojom suprugom Olgom i ovde dočekuje putnike namernike. Zauvek.

Posebna prijateljska veza Vrnjačana i Bate Stojkovića odavno je poznata. Od 1992. pa sve do svoje smrti 2002. godine Bata je redovno bio gost prestonice srpskog turizma.

Foto Arhiva

- Nikada pre nisam bila u Vrnjačkoj Banji, pa čak ni na Batinim rođendanima, koje je ovde slavio svakog leta, jer sam tada uglavnom bila na moru. Znam da bi Bata bio veoma zahvalan Vrnjčanima. Divno je što se ovi ljudi brinu o njemu, čuvaju uspomenu. Bata Stojković je to zaslužio - istakla je Petrićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu