BARDOVI U "PARKU SEĆANJA": Tradicionalni "Dani Bate Stojkovića" u Vrnjačkoj Banji

G. ĆIROVIĆ

12. 08. 2021. u 09:23

NA dan rođenja legendarnog Danila Bate Stojkovića, u Vrnjačkoj Banji sinoć je održana tradicionalna manifestacija posvećena velikanu srpske scene koji je, osim na velikom i malom ekranu i na pozorišnim daskama, ostavio dubok, neizbrisiv trag i među Vrnjčanima kao svojim domaćinima kojima je bio čest i rado viđen gost.

БАРДОВИ У ПАРКУ СЕЋАЊА: Традиционални Дани Бате Стојковића у Врњачкој Бањи

Foto G. Šljivić

U prisustvu Batinih prijatelja, kolega i poštovalaca, evocirane su uspomene i na njega, ali i na ostale naše preminule glumačke velikane. Tako je u svojevrsnom "Parku sećanja" u kojem su simbolično posađena stabla različitog drveća za preminule glumce - Dragana Nikolića, Milenu Dravić, Batu Stojkovića, Nebojšu Glogovca, Marka Nikolića, Voju Mirića, Petra Kralja, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Pavla Vuisića i Milorada Mandića Mandu, svoje stablo sinoć dobio i legendarni Zoran Radmilović.

- Glumački "Park sećanja" praktično je ideja našeg akademika Dušana Kovačevića. Uz ovu manifestaciju, to je naš način da izrazimo zahvalnost velikim glumcima i još većim ljudima što smo imali čast i privilegiju da ih upoznamo, da se družimo prilikom njihovog boravka u Vrnjačkoj Banji, i tako izgradimo neraskidivu vezu koja, eto, traje i posle njihove smrti. Mi Vrnjčani, nikada ih nećemo zaboraviti - kaže Nikola Džamić, organizator i inicijator "Batinih dana" koji se po 11. put održavaju samo par dana uoči Festivala filmskog scenarija.

Bata Stojković, Foto Arhiva

Uz prigodan program, u režiji Batinog prijatelja i kolege Milana Cacija Mihajlovića u kojem su mladi glumci kraj stabala u "Parku sećanja" govorili o svojim kolegama, na ekranu su emitovane čuvene scene iz poznatih filmova, serija i pozorišnih predstava. U neposrednoj blizini bila je parkirana replika autobusa iz jednog od najboljih filmova naše kinematografije "Ko to tamo peva" po kojem je i pešački most preko Vrnjačke reke, kao jedna od znamenitosti prestonice srpskog kontinentalnog turizma, dobio ime. Upravo na toj lokaciji, Danilu Bati Stojkoviću uskoro će biti podignuta statua.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024